Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • Mikrobiologia pod stałą kontrolą

    Mikrobiologia pod stałą kontrolą

    Obróbka termiczna oraz niska aktywność wody skutecznie ograniczają rozwój niekorzystnej mikroflory w produktach piekarskich czy cukierniczych. Wystarczy jednak niska higiena produkcji (np. brudne powierzchnie produkcyjne i narzędzia), niska jakość surowców, niewłaściwe przechowywanie, by produkty te stały się źródłem problemów.

    Więcej

  • Raport o franczyzie w gastronomii 2012

    Raport o franczyzie w gastronomii 2012

    Gastronomia wciąż pozostaje jedną z najbardziej interesujących dla franczyzobiorców branż. Pomimo że dotknął ją kryzys, że nie brakuje sieci, które w ostatnim czasie miały na swoim koncie nie tylko nowe otwarcia, ale też liczne zamknięcia, to liczba lokali działających na licencji nieustannie rośnie.

    Więcej

  • Menu bez glutenu

    Menu bez glutenu

    Rośnie zapotrzebowanie na restauracje, kawiarnie oraz piekarnie przyjazne osobom na diecie bezglutenowej. W tym celu Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej prowadzi ogólnopolski program informacyjno-edukacyjny MENU BEZ GLUTENU.

    Więcej

  • Ciągle w pracy - rozmowa z Januszem Dudekiem

    Ciągle w pracy - rozmowa z Januszem Dudekiem

    Po 20 latach prowadzenia własnej Piekarni Rogalik w Trzciance (woj. wielkopolskie) Janusz Dudek ani myśli spocząć na laurach. Według niego warunek powodzenia w dzisiejszym „biznesowym gąszczu” jest jeden – właściciele muszą pracować razem z załogą. Drugi warunek to ciągły postęp, innowacja oraz baczna obserwacja rynku.

    Więcej

  • Nie tylko radio

    Nie tylko radio

    Nie odstraszaj klientów źle dobraną muzyką – zainwestuj w profesjonalistów, którzy opierając się na swojej wiedzy i doświadczeniu unikną muzycznego faux pa.

    Więcej

  • Raport KPMG: "The chocolate of tomorrow"

    Raport KPMG: "The chocolate of tomorrow"

    Według raportu KPMG „The chocolate of tomorrow” globalny rynek czekolady charakteryzuje się stabilnością i w ciągu najbliższych pięciu lat będzie wzrastać w tempie 2% rocznie. Producenci działający w tym sektorze muszą się jednak przygotować na rosnące zróżnicowanie gustów konsumenckich oraz zmienność rynków kakao.

    Więcej

  • Smak, który wymaga czasu

    Smak, który wymaga czasu

    Zwiększanie wydajności produkcji i skracanie procesów fermentacji nie zawsze przekładają się na lepszą jakość i większą świeżość pieczywa. Jednym ze sposobów optymalizacji produkcji i poprawy świeżości i jakości pieczywa przy jednoczesnym zachowaniu dużej wydajności produkcji jest metoda długiej fermentacji ciast.

    Więcej

  • Prospona - Owocowe Inspiracje

    Prospona - Owocowe Inspiracje

    Prospona najwyraźniej jest w szczytowej formie. Nie tak dawno firma z Nowego Sącza została wyróżniona Godłem AGRO POLSKA 2012, co potwierdza wysoką jakość oferowanych produktów. W portalu Mistrz Branży też nie schodzi z pierwszych miejsc plebiscytów.

    Więcej

  • Prawo do świadczenia rehabilitacyjnego

    Prawo do świadczenia rehabilitacyjnego

    Ubezpieczony, który po wyczerpaniu okresu pobierania zasiłku chorobowego wciąż jest niezdolny do pracy, może liczyć na uzyskanie świadczenia rehabilitacyjnego, o ile dalsze leczenie bądź rehabilitacja pozwalają oczekiwać, że odzyska zdolność do pracy.

    Więcej

  • Czy warto mieć e-sklep?

    Czy warto mieć e-sklep?

    Dlaczego warto założyć sklep internetowy w naszej branży? Jak go reklamować? Czy sprzedaż słodyczy przez Internet może być opłacalna? Na te i podobne pytania odpowiada Olimpia Jakubczak-Choma, właścicielka Cukierlukier.shoper.pl

    Więcej