Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Warto przeczytać

  • (Nie)szkodliwe odpady, słone opłaty

    (Nie)szkodliwe odpady, słone opłaty

    Niewłaściwy sposób postępowania z odpadami, lekceważenie lub nieświadome naruszenie prawa w tym zakresie może słono kosztować piekarzy czy cukierników. W zasadzie odpady z tej branży są nieszkodliwe tylko z pozoru…

    Więcej

  • Tort na duże przyjęcie

    Tort na duże przyjęcie

    Tort na specjalną okazję, na bardzo dużą liczbę gości to już nie lada wyzwanie. Taki tort (najczęściej piętrowy, w dodatku odporny na transport) powinien być idealny, a przy tym jest trudniejszy do zrobienia niż nasze „codzienne” słodkie dzieła. Poniżej kilka wskazówek, jak zabrać się za tak odpowiedzialne zadanie.

    Więcej

  • Prezentujemy profil szkoły z Lwówka Śląskiego

    Prezentujemy profil szkoły z Lwówka Śląskiego

    Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śląskim - to właśnie w tej szkole kształci się laureatka wielkanocnego plebiscytu Mistrza Branży - Monika Chorąziak. Uczennica zajęła pierwsze miejsce w kategorii Receptury Ucznia, przygotowując "Kosz Wielkanocny z barankiem".

    Więcej

  • Higiena według profesjonalistów

    Higiena według profesjonalistów

    W branży spożywczej w zakresie czystości mikrobiologicznej nie ma miejsca na półśrodki, potknięcia czy odstępstwa od reguły. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest chemia profesjonalna. Żeby jednak przyniosła ona spodziewane korzyści, musi spełniać określone wymagania i być odpowiednio stosowana.

    Więcej

  • Włącz muzykę!

    Włącz muzykę!

    Muzyka to sprawa wielce osobista, skazana na gusta i guściki. Trzeba się z tym liczyć, zwłaszcza prowadząc lokal usługowy, handlowy czy gastronomiczny. Dlatego najlepiej zdać się na doświadczenie specjalistów od audiomarketingu.

    Więcej

  • Personalizacja – fanaberia czy konieczność?

    Personalizacja – fanaberia czy konieczność?

    Producenci przemysłowi w formie sieci kawiarnianych coraz silniej wkraczają w rewiry przypisane dotychczas mniejszym, rodzinnym firmom. To, co pozostaje tym drugim to wysoka i niepowtarzalna jakość produktów oraz… spersonalizowane opakowania.

    Więcej

  • Nowe logo ekologicznej żywności

    Nowe logo ekologicznej żywności

    Od kilku lat na naszym rynku pojawia się coraz więcej tzw. żywności ekologicznej. Sama nazwa nie świadczy o tym, że taki produkt spełnia unijne wymogi. Jak więc upewnić się, co do pochodzenia kupowanej przez nas żywności?

    Więcej