Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Prawo i finanse

  • Znakowanie GMO

    Znakowanie GMO

    O GMO znowu głośno. Nie tak dawno Sejm usilnie pracował nad ustawą o GMO i ożył spór, który toczy się od wielu lat. Jednak formalnie w sprawie żywności genetycznie zmodyfikowanej wciąż obowiązuje to samo prawo od kilku dobrych lat. I na razie nie podlega ono dyskusji.

    Więcej

  • Czy będziesz płacił ZUS w 2012?

    Czy będziesz płacił ZUS w 2012?

    O tym, czy ZUS, czy pracodawca jest upoważniony do wypłaty zasiłku chorobowego w 2012 r., decyduje liczba ubezpieczonych zatrudnionych na dzień 30 listopada 2011 r.

    Więcej

  • Świadectwo pracy - nowe zasady

    Od 7 grudnia br. obowiązują nowe zasady dotyczące wydawania świadectw pracy, które zdaniem Pracodawców RP eliminują lukę prawną powstałą po nowelizacji kodeksu pracy ze stycznia 2011 r. Co ważne, jednoznacznie określają zasady wydawania świadectwa pracy w przypadku zatrudnienia terminowego.

    Więcej

  • Elastyczne zatrudnienie

    Elastyczne zatrudnienie

    W obliczu ciągłych zmian ekonomiczno-gospodarczych pracodawcy coraz częściej korzystają z elastycznych form zatrudnienia. Zdaniem Pracodawców RP nasza gospodarka potrzebuje elastyczności, a najbardziej potrzebują jej małe i średnie przedsiębiorstwa, które stanowią około 90 proc. polskich firm.

    Więcej

  • Podejrzane barwniki w normie

    1655 kontroli, głównie w szkolnych sklepikach, przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna w całym kraju. Kontrola dotyczyła znakowania barwników na artykułach spożywczych w związku z niedawną aferą wokół słodyczy, które nie pozostawały bez wpływu na zachowanie uczniów. Efekt: w świetle obowiązującego prawa wszystko jest OK.

    Więcej

  • W grudniu żywność zdrożeje

    W końcu grudnia wzrost cen żywności wyniesie od 4 do 6 proc. - przewidują eksperci zajmujący się rolnictwem i gospodarką żywnościową w IERiGŻ.

    Więcej

  • haccp-online.com.pl

    Nie posiadasz jeszcze wdrożonego systemu HACCP? Może zrobić to samodzielnie za pomocą platformy internetowej HACCP-ONLINE.com.pl. Do głównych zalet takiego rozwiązania można zaliczyć niskie koszty, krótki czas wdrożenia i tworzenia dokumentacji

    Więcej