Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Prawo i finanse

  • Czy będziesz płacił ZUS w 2012?

    Czy będziesz płacił ZUS w 2012?

    O tym, czy ZUS, czy pracodawca jest upoważniony do wypłaty zasiłku chorobowego w 2012 r., decyduje liczba ubezpieczonych zatrudnionych na dzień 30 listopada 2011 r.

    Więcej

  • Świadectwo pracy - nowe zasady

    Od 7 grudnia br. obowiązują nowe zasady dotyczące wydawania świadectw pracy, które zdaniem Pracodawców RP eliminują lukę prawną powstałą po nowelizacji kodeksu pracy ze stycznia 2011 r. Co ważne, jednoznacznie określają zasady wydawania świadectwa pracy w przypadku zatrudnienia terminowego.

    Więcej

  • Elastyczne zatrudnienie

    Elastyczne zatrudnienie

    W obliczu ciągłych zmian ekonomiczno-gospodarczych pracodawcy coraz częściej korzystają z elastycznych form zatrudnienia. Zdaniem Pracodawców RP nasza gospodarka potrzebuje elastyczności, a najbardziej potrzebują jej małe i średnie przedsiębiorstwa, które stanowią około 90 proc. polskich firm.

    Więcej

  • Podejrzane barwniki w normie

    1655 kontroli, głównie w szkolnych sklepikach, przeprowadziła Państwowa Inspekcja Sanitarna w całym kraju. Kontrola dotyczyła znakowania barwników na artykułach spożywczych w związku z niedawną aferą wokół słodyczy, które nie pozostawały bez wpływu na zachowanie uczniów. Efekt: w świetle obowiązującego prawa wszystko jest OK.

    Więcej

  • W grudniu żywność zdrożeje

    W końcu grudnia wzrost cen żywności wyniesie od 4 do 6 proc. - przewidują eksperci zajmujący się rolnictwem i gospodarką żywnościową w IERiGŻ.

    Więcej

  • haccp-online.com.pl

    Nie posiadasz jeszcze wdrożonego systemu HACCP? Może zrobić to samodzielnie za pomocą platformy internetowej HACCP-ONLINE.com.pl. Do głównych zalet takiego rozwiązania można zaliczyć niskie koszty, krótki czas wdrożenia i tworzenia dokumentacji

    Więcej

  • Obowiązek znakowania wartością odżywczą

    Obowiązek znakowania wartością odżywczą

    W prasie już pojawiły się informacje o planowanych zmianach. Większość wymagań będzie obowiązywało za 3 lata, natomiast my skupimy się na najważniejszej zmianie, czyli na konieczności znakowania wszystkich środków spożywczych wartością odżywczą. Konieczność znakowania wartością odżywczą będzie obowiązywała za 5 lat.

    Więcej