Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Prawo i finanse

  • Chorobowe zapłaci ZUS?

    Koszty choroby pracownika od początku i w całości finansowane przez ZUS? Taki projekt zmian w Kodeksie pracy złożyli posłowie Ruchu Palikota.

    Więcej

  • Co zmienia trzecia ustawa deregulacyjna

    Co zmienia trzecia ustawa deregulacyjna

    16 listopada br. Sejm RP przyjął projekt ustawy o redukcji niektórych obciążeń administracyjnych w gospodarce (tzw. trzecia ustawa deregulacyjna). Sprawdź, jakie czekają nas zmiany.

    Więcej

  • ZUS łaskawy, czyli składkowa abolicja

    ZUS łaskawy, czyli składkowa abolicja

    ZUS daruje długi tym przedsiębiorcom, którzy zalegają ze składkami na własne ubezpieczenia społeczne, na ubezpieczenia zdrowotne i na Fundusz Pracy za okres od 1 stycznia 1999 r. do 28 lutego 2009 r.

    Więcej

  • Realne wynagrodzenie w dół

    Po raz pierwszy od 20 lat spadną w tym roku realne wynagrodzenia - informuje „Dziennik Gazeta Prawna”. Dane GUS pokazują, że w trzech kwartałach 2012 r. średnie wynagrodzenie w firmach było o 3,7% wyższe niż przed rokiem, ale biorąc pod uwagę inflację, która w tym czasie osiągnęła poziom 4%, siła nabywcza płac spadł o 0,2%.

    Więcej

  • Sanatorium? Tylko z ZUS

    Sanatorium? Tylko z ZUS

    Masz astmę, nadciśnienie bądź też inną przewlekłą chorobę? Chcesz pojechać do sanatorium w góry czy nad morze, ale pozostaje to poza finansowymi możliwościami? Nic bardziej mylnego – z ZUS możesz wyjechać za darmo.

    Więcej

  • Szkolenia bhp – zmora pracodawców

    Szkolenia bhp – zmora pracodawców

    Pracodawca jest odpowiedzialny za stan bezpieczeństwa i higieny pracy w przedsiębiorstwie. Z tego tytułu spoczywa na nim wiele obowiązków mających na celu ochronę zdrowia i życia pracowników przed zagrożeniami występującymi w procesie pracy.

    Więcej

  • Nowe rozporządzenie w sprawie tłuszczów smażalniczych

    Nowe rozporządzenie w sprawie tłuszczów smażalniczych

    19 października weszło w życie rozporządzenie* w sprawie określenia maksymalnych poziomów substancji zanieczyszczających, które mogą znajdować się w tłuszczach stosowanych do smażenia, oraz kryteriów dla metod analitycznych stosowanych do ich oznaczania. Co to oznacza, wyjaśnia Jan Bondar, rzecznik GIS.

    Więcej