Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Bezdymnie i ekonomicznie w Twojej piekarni - obejrzyj film z realizacji

    Bezdymnie i ekonomicznie w Twojej piekarni - obejrzyj film z realizacji

    W przypadku ceramicznych pieców RRK, przystosowanych do spalania paliw stałych, przestawienie się na alternatywne paliwa gazowo-płynne nie zawsze daje spodziewane efekty. Szukając realnych oszczędności, lepiej zmodernizować piec na tradycyjny opał, wyposażając go w nowy palnik i system automatycznego nawęglania.

    Więcej

  • Afera z suszem jajecznym

    Ponad 26 ton pochodzącego z nielegalnej produkcji i obrotu proszku jajecznego zawierającego m.in. kadm i ołów, zabezpieczono w trakcie śledztwa prowadzonego przez prokuraturę w Kaliszu.

    Więcej

  • Opieka medyczna w cenie rogalika

    Opieka medyczna w cenie rogalika

    Zdrowy pracownik to wydajny pracownik, zwłaszcza że w strukturze firmy każdy jest ważnym ogniwem. Zakładamy, że nie będziemy chorowali, bo przecież nikt nie planuje własnej choroby ani choroby pracowników. Gdy nagle z powodu złego stanu zdrowia pracownik nie przychodzi do pracy, pojawia się problem...

    Więcej

  • Z biblioteczki Mistrza: Czekoladowa Akademia Callebaut®

    Z biblioteczki Mistrza: Czekoladowa Akademia Callebaut®

    Co ma ze sobą wspólnego aztecki bóg Quetzalcoatl, mała wioska w dolinie Ulủa, w środkowej części Hondurasu i hiszpańscy konkwistadorzy? Co łączy włoskiego lekarza Stephani Blancardiego, Walentynki i hinduskie święto religijne Diwali? Czy tarta lawendowo- imbirowa, wielka gianduja i deser Irlandia mają jakiś wspólny mianownik?

    Więcej

  • Uczniu przyłącz się!

    Uczniu przyłącz się!

    Stwórz autorską recepturę na chleb lub słodki wypiek dla turystów odwiedzających nepalską wioskę Syabru Bensi! Podziel się z nami swoimi pomysłami, a być może wypiek oparty na Twojej recepturze, stanie się hitem na najpopularniejszym himalajskim szlaku... Pomóżmy ubogim mieszkańcom wioski poprawić swój byt!

    Więcej

  • Chleb marnotrawiony

    Chleb marnotrawiony

    W Polsce lekką ręką co roku wyrzuca się 9 mln ton żywności. Najczęściej na śmieciach ląduje pieczywo i wędliny. Czy jest sposób, by przerwać marnowanie żywności?

    Więcej

  • Doskonalenie wrażliwości sensorycznej zespołu sensorycznego

    Sprawdź, jaka jest różnica między oceną organoleptyczną a sensoryczną? Co wpływa na wyniki analizy sensorycznej? Jak zdiagnozować daltonizm smakowy? Ile rozróżniasz barw? Więcej dowiesz się i przetestujesz podczas szkolenia organizowanego przez firmę JARS - 17 kwietnia!

    Więcej

  • Szukamy odpowiedzi, inspiracji i angażujemy branżę

    Szukamy odpowiedzi, inspiracji i angażujemy branżę

    Dlaczego Piotr Koperski nie został mechanikiem? Kto ma płacić za kontrole urzędowe: państwo czy producenci żywności? Jak ograniczyć polepszacze w chlebie? Ile kosztuje lekceważenie odpadów w naszej branży? I najważniejsze pytanie w tym wydaniu, inicjujące dyskusję: jaki jest ideał czystej etykiety?

    Więcej

  • Jak w MAMZ-ie robili sobie jaja z czekolady

    Jak w MAMZ-ie robili sobie jaja z czekolady

    To, że z czekoladą można sobie robić niezłe jaja, przekonali się uczniowie podczas szkolenia zorganizowanego w ramach Małej Akademii Mistrzostwa Zawodowego. Zabawa była przednia, bo prowadzona przez Daniela Waliszewskiego i Roberta Zycha z firmy EcoTrade.

    Więcej