Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Relacje

  • Spotkanie wigilijno-opłatkowe w Radomiu

    Spotkanie wigilijno-opłatkowe w Radomiu

    Spotkania Braci Piekarskiej i Cukierniczej pod koniec roku to czas wyjątkowy. Serdeczne życzenia, ciepłe uściski dłoni, łamanie się opłatkiem, wspólne śpiewanie jednej z najpiękniejszych kolęd "Wśród nocnej ciszy" - to wszystko sprawia, że branża staje się jedną wielką rodziną. Nie inaczej było 10 grudnia br. w Radomiu.

    Więcej

  • MAMZ w stylu angielskim

    MAMZ w stylu angielskim

    15-22 listopada br. Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego (MAMZ) zamieniła się w pracownię tortów w stylu angielskim. Wszystko to za sprawą Marka Sobkowiaka, mistrza cukiernictwa z firmy Komplet Polska, który przeprowadził fascynujący pokaz technik zdobienia tortów z zastosowaniem cukrowych mas plastycznych.

    Więcej

  • Czekoladowy Londyn

    Czekoladowy Londyn

    W 2013 r. po raz pierwszy stolica Wielkiej Brytanii powitała Salon Czekolady ‒ lokalną edycję największego wydarzenia w czekoladowej branży. Uwagę czekoholików Londyn przyciąga jednak całorocznie.

    Więcej

  • Davide Comaschi – World Chocolate Masters 2013

    Davide Comaschi – World Chocolate Masters 2013

    30 października br. tytuł World Chocolate Master 2013 trafił do Davide'a Comaschi. Włoski cukiernik pokonał 18 rywali z całego świata. Przez męską reprezentację przebiła się Holenderka Marike Van Beurden, która wskoczyła na 2. miejsce. Australijczyk Deniz Karaca wywalczył 3. miejsce. Które miejsce uzyskał Daniel Staroń?

    Więcej

  • Na Śląsku odkryto Piekarskie Perły 2013

    Na Śląsku odkryto Piekarskie Perły 2013

    Wokół tego konkursu nie ma szumu medialnego, nie ma wielkich sponsorów, ale dla młodych ludzi z Ochotniczych Hufców Pracy to dobra okazja, żeby się wyróżnić i spróbować sił z rówieśnikami. 28 października br. zorganizowano 4. edycję konkursu „Odkrywanie Hufcowych Pereł w Zawodzie Piekarza".

    Więcej

  • Relacja z konferencji: Dobra żywność - tradycja, jakość, perspektywy

    Relacja z konferencji: Dobra żywność - tradycja, jakość, perspektywy

    Odpowiedzialność producenta żywności, bezpieczeństwo żywności, a także żywność ekologiczna - to najważniejsze punkty konferencji „Dobra żywność – tradycja, jakość, perspektywy”, zorganizowanej 10 października br. w Pałacu PAN w Jabłonnie przez firmę Jars. Redakcja "Mistrza Branży" objęła patronat medialny nad wydarzeniem.

    Więcej

  • Cream: 9 pokazów technologicznych na liniach Koenig, Rondo i Comas

    Cream: 9 pokazów technologicznych na liniach Koenig, Rondo i Comas

    Dni Otwarte w firmie Cream to od paru lat dobra okazja do porównania i pokazania możliwości różnych linii produkcyjnych dla piekarni i cukierni. W tym roku, 7-11 października, prezentacje skupiły się na ekonomicznych, prostych i wielofunkcyjnych liniach do produkcji bułek oraz chleba z firmy Koenig, Rondo oraz Comas.

    Więcej

  • STREFA MISTRZA - „Pieczywo w różnych odsłonach”

    STREFA MISTRZA - „Pieczywo w różnych odsłonach”

    Kiedy Strefa Mistrza zawitała na Targach BAKEPOL w Lublinie, w hali A od razu zapachniało pieczywem… Dodajmy: różnorodnym pieczywem wypiekanym w oparciu o sprawdzone receptury, ale też zupełnie nowe! Nie brakowało też przekąsek o wysokich walorach smakowych i odżywczych. Program Strefy obejmował również wykłady.

    Więcej

  • XI Warszawskie Święto Chleba za nami

    XI Warszawskie Święto Chleba za nami

    W niedzielę, 6 października br., Rynek Nowego Miasta w Warszawie zamienił się w kolorowy kiermasz tradycji, obrzędów dożynkowych, pieczywa i rękodzieła. Dopisała pogoda, dopisali mieszkańcy Warszawy oraz piekarze. W tym dniu pieczywo sprzedawało się na pniu!

    Więcej