Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Na Śląsku odkryto Piekarskie Perły 2013

dodano , Redakcja AK

Wokół tego konkursu nie ma szumu medialnego, nie ma wielkich sponsorów, ale dla młodych ludzi z Ochotniczych Hufców Pracy to dobra okazja, żeby się wyróżnić i spróbować sił z rówieśnikami. 28 października br. zorganizowano 4. edycję konkursu „Odkrywanie Hufcowych Pereł w Zawodzie Piekarza".

Od 2010 r. odbywa się wojewódzki konkurs, którego nazwa jest innym rozwinięciem skrótu OHP. Pomysłodawczynią konkursu „Odkrywanie Hufcowych Pereł w Zawodzie Piekarza" jest pani Bożena Banasik, komendant z Jaworzna, która do tej pory organizowała rywalizację w zaprzyjaźnionej piekarni w Jaworznie.

W tym roku po raz pierwszy zawody odbyły się w Gliwicach, w siedzibie firmy Savopol, która współpracuje z Małą Akademią Mistrzostwa Zawodowego. Warto dodać, że funkcję organizatora w 2013 r. przejął Hufiec Pracy w Rybniku. Głównym celem przedsięwzięcia jest promocja zawodu piekarza wśród młodzieży OHP oraz rozwijanie kwalifikacji zawodowych na poziomie wiedzy, umiejętności i kompetencji społecznych. Ważnym elementem konkursu jest również integracja uczestników oraz wymiana doświadczeń zawodowych.

W poniedziałek po godz. 13.00 pojawiło się 12 uczniów (w wieku 15-18 lat) wraz z opiekunami z 5 jednostek ŚWK OHP: Jaworzna, Bielska-Białej, Siemianowic, Gliwic oraz Rybnika. Po wspólnym zdjęciu z jurorami młodzi zawodnicy podzielili się na dwie 6-osobowe grupy i ruszyli do oddzielnych sal. Podczas gdy pierwsza grupa pisała test, w pracowni technologicznej zaczęła się walka o najlepiej uformowane bułki poznańskie.

Konkurs, jak co roku, składał się z dwóch części. Test zawierał 30 pytań z zakresu technologii produkcji bułki poznańskiej, wyposażenia piekarni oraz zasad BHP. Część praktyczna była sprawdzianem umiejętności młodych osób przyuczających się w zawodzie piekarza, które musiały podzielić 1 kilogramowe ciasto na 10 równej wielkości i wagi kęsów, wyrobić je oraz uformować w charakterystyczne bułki poznańskie. W nowoczesnej pracowni technologicznej firmy Savpol uczniowie pracowali pod okiem śląskich mistrzów piekarstwa i cukiernictwa: Krzysztofa Wysłuchy oraz Grzegorza Krzemińskiego.

Krótko po 17.00 poznaliśmy wyniki wojewódzkiego konkursu "Odkrywanie Hufcowych Pereł w Zawodzie Piekarza 2013". Jury w składzie: przewodnicząca Anna Kania (redakcja "Mistrza Branży"), Szymon Konkol - lider MAMZ, Krzysztof Wysłucha (Cukiernia Wysłucha) i Grzegorz Krzemiński (Piekarnia Bigaja) - mistrzowie cukiernictwa i piekarstwa, a także Sabina Knapik i Jolanta Miśkowicz - przedstawicielki ŚWK OHP, oceniało poziom opanowania wiadomości i umiejętności zawodowych nabytych przez uczestników. Na końcowy sukces wpłynęły m.in.: liczba zdobytych punktów w części teoretycznej, techniki wykonania wyrobów oraz parametry (powtarzalność partii wyrobu gotowego) oraz prezentacja wyrobów gotowych.
Choć wyniki testów nie pozostawiały wątpliwości, jurorzy mieli niemały problem z przyznaniem pierwszego miejsca za część praktyczną.

Po krótkiej, ale żywej dyskusji w gronie jurorów najcenniejszą perłą piekarstwa został Łukasz Harasiuk, reprezentant Hufca Pracy w Rybniku. Dużym talentem wykazał się także jego kolega z hufca Łukasz Kołodziejczyk (2. miejsce) oraz przedstawiciel gliwickiego OHP Mateusz Janoszka (3. miejsce). Dodatkowo jury przyznało wyróżnienie dla Kamila Iwańskiego z Siemianowic Śląskich.


Wszyscy laureaci otrzymali nagrody ufundowane przez ŚWK OHP. Podczas podsumowania konkursu przewodnicząca jury Anna Kania nie tylko gratulowała zwycięzcom, ale też zachęcała do regularnego udziału w podobnych przedsięwzięciach oraz do rozwijania w sobie pasji. Przekazując najnowsze wydanie "Mistrza Branży" wszystkim uczestnikom, wskazała na pozytywną postać polskiego piekarstwa Wiesława Kucię, który dzięki determinacji w rozwijaniu własnej pasji zdobył tytuł wicemistrza świata w piekarstwie.

Wszystkim laureatom i uczestnikom konkursu serdecznie gratulujemy!

Organizatorem Konkursu byli: Śląska Wojewódzka Komenda OHP, Hufiec Pracy w Rybniku oraz Mała Akademia Mistrzostwa Zawodowego. Konkurs wsparli również: redakcja czasopisma "Mistrz Branży" oraz firma "Savpol" z Gliwic, która udostępniła uczestnikom profesjonalne warsztaty szkoleniowe.