Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Davide Comaschi – World Chocolate Masters 2013

dodano , Redakcja AK

30 października br. tytuł World Chocolate Master 2013 trafił do Davide'a Comaschi. Włoski cukiernik pokonał 18 rywali z całego świata. Przez męską reprezentację przebiła się Holenderka Marike Van Beurden, która wskoczyła na 2. miejsce. Australijczyk Deniz Karaca wywalczył 3. miejsce. Które miejsce uzyskał Daniel Staroń?

Jeden z młodszych zawodników WChM 2013, Daniel Staroń, nie zdołał przebić się do finałowej piątki, a jednak poprawił swój wynik z 2009 r., kiedy osiągnął 14. miejsce. Według informacji przesłanej od organizatora (lista bez punktacj poniżej), w tym roku polski cukiernik awansował na 9. pozycję, zostawiając za sobą m.in. Szwajcara Davida Pasquieta, Belga Dimitri Salmona czy Meksykanina Luisa Robledo.

Czekoladowa koncepcja Daniela Staronia sprzed kilku miesięcy uległa totalnej modyfikacji. Zamiast ażurowego liścia, motywu prac konkursowych przygotowanych na kwietniowe eliminacje w Polsce, pojawiły się mechaniczne pszczoły oraz miód. Temat "Architektura smaku" wywołał podobne skojarzenia u dwóch pań startujących w tym roku w WChM: Brytyjki Ruth Hinks oraz Holenderki Marike Van Beurden.

Poniżej lista zawodników w klasyfikacji końcowej (bez punktów):

1. Davide Comaschi (Włochy)
2. Marike Van Beurden (Holandia)

3. Deniz Karaca (Australia)
4. Akihiro Kakimoto (Japonia)
5. Ruth Hinks (Wielka Brytania)
6. Hans Ovando (Hiszpania)
7. Kevin Kugel (Niemcy)
8. Yvan Chevalier (Francja)
9. Daniel Staroń (Polska)
10. David Pasquiet (Szwajcaria)
11. Dimitri Salmon (Belgia)
12. Luis Robledo (Meksyk)
13. Olivier Tribut (Kanada)
14. Sergio Shidomi (Brazylia)
15. Gustaf Mabrouk (Szwecja)
16. Jove Hubbard (USA)
17. Lei Fu Veng (Makau)
18. Vladimir Terentyev (Rosja)
19. Yigit Zeyneloglu (Turcja)

Architektura smaku - temat tegorocznej edycji konkursu World Chocolate Masters zainspirował zawodników do przygotowania ciekawych propozycji, które zaskakiwały różnorodnością technik, teksturą oraz najważniejsze - smakiem. Jak twierdzili sędziowie, poziom był bardzo wysoki i mocno wyrównany. Czekoladowe eksponaty, praliny, ciasto, deser były oceniane przez międzynarodowe grono sędziów, któremu przewodniczył znany amerykański chocolatier Norman Love. W tym składzie jurorów nie zabrakło Angelo Musa oraz Sergio Hermana, natomiast rolę honorowego przewodniczącego pełnił Włoch Iginio Massari.

 

Poza ogłoszeniem łącznych wyników jury przyznało także nagrody w 5 indywidualnych kategoriach: "najlepsza pralina formowana", "najlepsza pralina krojona", "najlepszy deser gastronomiczny czekoladowy", "najlepsze czekoladowe entremets", "najlepszy czekoladowy eksponat". Dodatkowo w tym roku przyznano także 2 nagrody: "najlepsza kreacja architekta smaku" oraz "nagroda prasy międzynarodowej". W kategorii "najlepszy czekoladowy eksponat" oraz "nagrodę prasy międzynarodowej" uzyskał Davide Comaschi. Wicemistrzyni Marike Van Beurden przypadły nagrody za najlepsze czekoladowe entremets, a także pralinę formowaną. Hiszpański zawodnik Hans Ovando na swoje konto zapisał zwycięstwo w kategorii "najlepszy deser gastronomiczny czekoladowy" oraz "najlepszą pralinę oblewaną".

Konkurs po raz piąty został zorganizowany przez Cacao Barry®, Callebaut® i Carma®.

Wybrane prace uczestników Finału World Chocolate Masters 2013


 

Zdjęcia: www.worldchocolatemasters.com

Pełna relacja wkrótce w portalu, a także w listopadowym wydaniu "Mistrza Branży"