Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Prawo i finanse

  • Gluten na etykiecie

    Gluten na etykiecie

    Gluten to frakcja białka znajdującego się w pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie, ich odmianach krzyżowych i ich pochodnych, której niektóre osoby nie tolerują oraz która nie rozpuszcza się w wodzie ani roztworze chlorku sodu 0,5 M. Skutki owej nietolerancji mogą być bardzo groźne dla zdrowia człowieka.

    Więcej

  • Jednoosobowa działalność gospodarcza przeżyje przedsiębiorcę

    Jednoosobowa działalność gospodarcza przeżyje przedsiębiorcę

    Ministerstwo Rozwoju chce, aby firma prowadzona jako jednoosobowa działalność gospodarcza trwała nawet po śmierci przedsiębiorcy. I przez jakiś czas używała nadal jego danych oraz konta bankowego. Takie zapisy mają znaleźć się w ustawie o sukcesji przedsiębiorstwa osoby fizycznej, do której założenia zostały opublikowane.

    Więcej

  • Kształcenie zawodowe – konieczne są zmiany w systemie

    Kształcenie zawodowe – konieczne są zmiany w systemie

    Dyrektorzy i nauczyciele szkół zawodowych oraz pracodawcy biją na alarm – mają coraz większy problem ze znalezieniem pracowników. W związku z zaistniałą sytuacją domagają się podniesienia poziomu kształcenia w zawodówkach i zmian w samym systemie edukacji.

    Więcej

  • Pakiet zmian w CEIDG

    Pakiet zmian w CEIDG

    Wykreślanie i dokonywanie sprostowań w rejestrze CEIDG bez wszczynania postępowania administracyjnego czy negatywne konsekwencje dla przedsiębiorców, którzy nie aktualizują wpisów – to tylko niektóre ze zmian, jakie wprowadziła nowelizacja ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

    Więcej

  • Konsekwencje niewykorzystania urlopu

    Niewykorzystany urlop nie może tak po prostu przepaść. W przypadku stałych pracowników dni niewykorzystanego urlopu przechodzą na następny rok. Jeżeli dochodzi do rozwiązania stosunku pracy, pracownik może z niego skorzystać tuż przed odejściem lub pracodawca może wypłacić mu ekwiwalent pieniężny.

    Więcej