Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Prawo i finanse

  • Wartość odżywcza w pytaniach i odpowiedziach

    Wartość odżywcza w pytaniach i odpowiedziach

    W styczniu 2013 r. i w grudniu 2016 r. Komisja Europejska wydała dodatkowe dokumenty odpo­wiadające na nurtujące pytania producentów żywności w zakresie znakowania, w tym wartości odżywczej. Prezentujemy wybrane zasady, które będą pomocne w opracowaniu obowiąz­kowej tabeli wartości odżywczej umieszczanej na produktach piek-cuk.

    Więcej

  • Krótsze procesy administracyjne z udziałem firm

    Od dzisiaj obowiązują zreformowane zasady prowadzenia postępowań administracyjnych. Więcej sporów administracyjnych, pochłaniających czas i nerwy m.in. przedsiębiorców, ma się odbywać w trybie uproszczonym. Pojawiło się też prawo do ponaglania urzędników bezczynnych i wydłużających procesy.

    Więcej

  • Spory na linii przedsiębiorca urząd załatwi mediator

    Spory na linii przedsiębiorca urząd załatwi mediator

    W czwartek wchodzą w życie przepisy rewolucjonizujące zasady prowadzenia postępowań administracyjnych w sprawach przedsiębiorców. Zacznie działać m.in. alternatywny sposób rozstrzygania spraw pomiędzy np. przedsiębiorcą a urzędem, jakim jest mediacja.

    Więcej

  • O ochronie receptur cukierniczych, ciastkarskich i nie tylko

    O ochronie receptur cukierniczych, ciastkarskich i nie tylko

    Piękne dekoracje, opakowania i skuteczna promocja są niezwykle ważne, ale o sukcesie rynkowym produktów cukierniczych i ciastkarskich decyduje przede wszystkim ich smak. To właśnie on przy­ciąga docelowych odbiorców i sprawia, że z chęcią wracają po ulubione słodkości.

    Więcej

  • Sztuka dobrej sprzedaży - szkolenie

    Sztuka dobrej sprzedaży - szkolenie

    Nie jest łatwo upiec i udekorować tort. Ale dopiero prawdziwą sztuką jest go dobrze sprzedać! Jak? Tego dowiecie się podczas szkolenia Marty Mężyńskiej! Zapraszamy!

    Więcej

  • Konflikt znaków przekreślonego kłosa

    Konflikt znaków przekreślonego kłosa

    Wg przepisów UE producenci żywności bezglutenowej powinni oznakować swoje wyroby w sposób pozwalający klientom łatwo zidentyfikować je jako bezglutenowe. Jednym ze sposobów, choć niewymaganym przez prawo, jest zamieszczenie na opakowaniu graficznego symbolu przekreślonego kłosa. Niedawno w Polsce na tym tle pojawił się konflikt.

    Więcej