Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Jak konkretne kolory jedzenia wpływają na nasz apetyt?

    Jak konkretne kolory jedzenia wpływają na nasz apetyt?

    Kolory jedzenia mają znaczący wpływ na nasze doznania smakowe i apetyt. Choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy, barwy potraw mogą skłaniać nas do jedzenia większych ilości, wpływać na nasze wybory żywieniowe oraz kształtować naszą percepcję smaku. Badania naukowe oraz doświadczenia z zakresu psychologii jedzenia dowodzą, ż

    Więcej

  • Perfekcyjny croissant

    Perfekcyjny croissant

    Idealny wybór na śniadanie, lunch czy deser? Croissant! Może być serwowany sauté, w wersji słodkiej i wytrawnej. A zawsze będzie zachwycać maślanym smakiem i lekką teksturą. Oczywiście o ile jest poprawnie wykonany. Jak to zrobić?

    Więcej

  • Automatyzacja transportu koszy

    Automatyzacja transportu koszy

    W dobie rosnących kosztów zatrudnienia, fluktuacji kadr i niewystarczających powierzchni magazynowania coraz częściej analizie poddawane są rozwiązania z zakresu automatyzacji logistyki koszy, szczególnie tam, gdzie ich liczba liczona jest w tysiącach.

    Więcej

  • Odświeżam branżę lodziarską

    Odświeżam branżę lodziarską

    Zaangażowany i ceniony szkoleniowiec, pełen pasji lodziarz, znawca rynku, inicjator konkursu Gelato Poland, wreszcie również autor książki. Szymon Sapieha na wszelkie sposoby mobilizuje branżę lodziarską w Polsce. Dba o to, by lody były jeszcze ważniejsze i lepsze.

    Więcej

  • Jest jeszcze dla nas nadzieja...

    Jest jeszcze dla nas nadzieja...

    ...czyli relacja z Konkursu Chlebem Pachnącego. Ten odbył się18 marca podczas Sweettargów w Katowicach. Swoje umiejętności zaprezentowali przedstawiciele młodego pokolenia. I zrobili to na zaskakująco wysokim poziomie.

    Więcej

  • Axon Food

    Axon Food

    Axon Food – wyłączny dystrybutor hiszpańskiego producenta Norte Eurocao w Polsce. Od ponad 40 lat Norte Eurocao z sukcesem kreuje i inspiruje, wspierając branżę cukierniczą, piekarską i lodziarską swoim doświadczeniem, pomysłami i innowacyjnymi produktami.

    Więcej

  • Rozwój – jesteśmy na to gotowi

    Rozwój – jesteśmy na to gotowi

    Chleboteka to nowoczesna piekarnia rzemieślnicza zlokalizowana we Wrocławiu. W umysłach mieszkańców stolicy Dolnego Śląska funkcjonuje jako miejsce kreatywne, a jednocześnie nawiązujące do tradycji. Fantazja i dbałość o najdrobniejsze szczegóły są widoczne już od przekroczenia progu piekarni.

    Więcej

  • Najlepsza bagietka w Paryżu 2024 roku

    Najlepsza bagietka w Paryżu 2024 roku

    Jak co roku wybrano najlepszą bagietkę wypiekaną w stolicy Francji. Zwycięzca będzie zaopatrywał przez cały rok pałac prezydencki w pieczywo. W tym roku nagrodę zdobył Xavier Netry z piekarni „Utopie” w XI dzielnicy.

    Więcej