Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Kolejnych 50 zmian dla biznesu

    Kolejnych 50 zmian dla biznesu

    Przedsiębiorca, któremu kontrahent nie płaci na czas, odzyska zapłacony podatek dochodowy, a dłużnik zapłaci podatek za generowanie długu – m.in. takie rozwiązanie wprowadza kolejna, duża paczka nowelizacji przepisów pod nazwą „50 uproszczeń dla biznesu”.

    Więcej

  • 23. podróż do świata czekolady

    23. podróż do świata czekolady

    Nowe smaki, formy, połączenia i jeden wspólny mianownik – czekolada. Tak właśnie wygląda ulubione święto wielbicieli tego smakołyku, które odbyło się w Paryżu już po raz 23 – Salon du Chocolat.

    Więcej

  • Święto lodów rzemieślniczych

    Święto lodów rzemieślniczych

    Widok tłumu lodożerców krążących wokół witryn z rzemieślniczymi lodami to już wizytówka Sherbeth Festivalu. Od 10 lat wydarzenie organizowane na ulicach Palermo uczy konsumentów, co odróżnia lodziarnie rzemieślnicze artigianali od tych, które pracują na gotowych półproduktach (aż 97% lodziarni).

    Więcej

  • Szkolenie: We francuskim stylu – nowe trendy w ciastach francuskich

    Szkolenie: We francuskim stylu – nowe trendy w ciastach francuskich

    Kto najlepiej łączy te trzy słowa: szyk, styl i ciasto francuskie? Oczywiście pastry chef Thierry Ayel! Francuski mistrz zaprasza na swoje najnowsze szkolenia z ciasta listkującego. Nowe techniki skracające czas przygotowania klasyki francuskiego cukiernictwa i nowe produkty na miarę nowych czasów. Tego nie można przegapić :)

    Więcej

  • Konsument jest najważniejszy!

    Konsument jest najważniejszy!

    Największym atutem targów WoldFood Warsaw jest możliwość bezpośredniego kontaktu producentów, przetwórców i handlowców skoncentrowanych na konsumencie i wspólnie niejako oferujących innowacyjne i tradycyjne zarazem produkty.

    Więcej

  • Rogal z makiem i certyfikatem

    Rogal z makiem i certyfikatem

    Co prawda najwięcej rogali świętomarcińskich zjadanych jest 11 listopada, ale w tym roku w centrum uwagi były one również 3 listopada. Nie tylko ze względu na to, że przyznane zostały certyfikaty z prawem do wytwarzania ich jako produktu regionalnego. Poznański rogal doczekał się też swojej podobizny na znaczku pocztowym!

    Więcej

  • Realne perspektywy rzemiosła piekarskiego

    Realne perspektywy rzemiosła piekarskiego

    Żeby realnie myśleć o przyszłości piekarstwa rzemieślniczego i tradycyjnego pieczywa, należy skupić się na teraźniejszości
    i wypracować wspólne rozwiązania, które pozwolą nam zatrzymać negatywny trend dotykający rzemiosła. Z takiego założenia wyszło SRP RP, które zorganizowało wrześniową debatę dla piekarzy.

    Więcej