Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Aktualności

  • Noc w czekoladowej chatce

    Noc w czekoladowej chatce

    Dach, komin, szafki, a nawet filiżanki - wszystko w tym domku jest z czekolady. Konkretnie, z 1,5 tony smakołyku użytego do stworzenia najbardziej czekoladowego miejsca na tej planecie!

    Więcej

  • Mistrz Branży i zdrowe rewolucje na Polagrze Tech!

    Mistrz Branży i zdrowe rewolucje na Polagrze Tech!

    Zobacz, jak szybko i niedrogo wzbogacić ofertę piekarni i cukierni o zdrowe przekąski oraz pożywne soki. Sprawdź, jak maksymalnie wykorzystać cenne surowce i zminimalizować odpady. Przekonaj się, dlaczego warto postawić na ekologiczne opakowania i jak zyskać na transporcie niskoemisyjnym! Gdzie? Na stoisku nr 139, pawilon 5.

    Więcej

  • 5 kroków prowadzących do kontroli pochodzenia

    5 kroków prowadzących do kontroli pochodzenia

    Bakterie w mleku, fipronil w jajkach, elementy plastikowe w mięsie mielonym albo w pieczywie – kiedy dojdzie do wycofywania produktu z obrotu, przedsiębiorstwa powinny dokładnie wiedzieć, do kogo, kiedy i jakie wyroby dostarczyły. W artykule opisujemy 5 kroków, dzięki którym można osiągnąć przejrzystość łańcucha dostaw.

    Więcej

  • Formy (nie) doskonałe

    Formy (nie) doskonałe

    Badania naukowców z całego świata od lat potwierdzają, że nadmierna absorpcja glinu – zwłaszcza z żywnością – może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Dzięki tej wiedzy w gastronomii coraz rzadziej spotyka się przeznaczone do kontaktu z nią sprzęty i akcesoria wykonane z aluminium.

    Więcej

  • 5 dni czekolady - Salon du Chocolat 2018

    5 dni czekolady - Salon du Chocolat 2018

    Spotkania z plantatorami, producentami bean-to-bar, najlepsze praliny świata, czekolada z 5 kontynentów i walka o tytuł The World Chocolate Masters - nadchodzi 23. edycja paryskiego Salon du Chocolat.

    Więcej

  • Skarb Królestwa Belgii

    Skarb Królestwa Belgii

    To tu stworzono pierwszą pralinę, w której wnętrzu zamknięto nadzienie, oraz pierwszą tabliczkę nadziewanej czekolady; tu też opracowano system przewożenia płynnej czekolady za pomocą cystern. Jeśli mielibyśmy wskazać, z czego słynie Królestwo Belgii, to – nie licząc piwa – będzie to zdecydowanie czekolada.

    Więcej