Wakacyjne wydanie poradnika już jest dostępne! Dużo rozmów z ciekawymi ludźmi branży, dużo artykułów, których nie spotkacie w żadnym innym czasopiśmie. I jeszcze jedno – od tego wydania mamy nowy, oddzielny dział Edukacja.
Podobne artykuły
W tym wydaniu do rozmowy MB zaprosiliśmy człowieka, który swego czasu prężnie działał w piekarstwie na rzecz silnej, zjednoczonej branży. Był przy narodzinach Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP. Teraz trochę spoczął na laurach, choć nadzieje na scalenie branży (najlepiej pod jednym sztandarem SRP RP) wciąż w nim żywe. Co mu się nie podoba, jakie zmiany potrzebuje dziś branża nadwyrężona zewnętrznymi i wewnętrzymi problemami i czy ogólnopolska kampania promocyjna pieczywa zjednoczy piekarzy - opowiada Andrzej Szydłowski, honorowy prezes SRP RP.
Ale to niejedyna rozmowa. Marzena Rutkowska-Kalisz zabiera nas na spotkanie do Trzcianki (woj. wielkopolskie), gdzie Janusz Dudka od 20 lat prowadzi swoją piekarnię "Rogalik". Pan Janusz zdradza nam nie tylko przepis na dobre pieczywo, ale też na prowadzenie firmy w dzisiejszym "biznesowym gąszczu". Z Joanną Jasińską, dyr. targów Polagra-Tech, zdradzamy niespodzianki, które czekają nas w październiku na targach w Poznaniu, a w czym nasza redakcja ma swój niemały udział.
Przechodząc do merytorycznych artykułów, nadal eksplorujemy tematy związane z ubezpieczeniem firmy. Tym razem zwracamy uwagę, co powinna obejmować idealna umowa, skrojona na potrzeby każdej piekarni czy cukierni. Uczulamy też na zapisy, które pojawiają się w standardowych umowach.
W części technologicznej sprawdzamy, co tkwi w osławionych "miksach", czyli gotowych mieszankach do ciast. Czy rzeczywiście są naszpikowane chemią i na co warto zwracać uwagę przy ich wyborze? Postanowiliśmy odpowiedzieć na pytanie, czy zautomatyzowana linia do produkcji m.in. drożdżówek utrzyma wysoką jakość naszych produktów wyrabianych tradycyjnie i czy może podnieść naszą konkurencyjność? Przeprowadziliśmy testy, skalkulowaliśmy koszty oraz zysk zarówno po stronie tradycyjnej produkcji, jak i zautomatyzowanej, wyliczyliśmy też koszty leasingu - wszystko jak na dłoni. Odpowiedzi prosimy szukać na s. 44.
W nowym dziale Edukacja publikujemy artykuł o możliwościach i kontrowersjach pilotażowego projektu potwierdzania kwalifikacji zawodowych. Kogo niepokoi i dla kogo stanowi szansę, obszernie przedstawia Szymon Konkol.
Już dzisiaj zapraszamy Państwa do dyskusji na naszym kolejnym nieformalnym forum. Tym razem czekamy na Państwa opinie w sprawie promocji pieczywa. Szczegółów prosimy szukać w najnowszym wydaniu, tuż po głównej rozmowie MB, a także w naszym portalu.
Spis Treści
Rozmowa Mistrza Branży
Silna branża mówi jednym głosem – rozmowa z Andrzejem Szydłowskim
Październikowa Polagra – rozmowa z Joanną Jasińską
Janusz Dudek ciągle w pracy
Efektywne zarządzanie
Ponad 100 lat tradycji, miliony zadowolonych Klientów
Polisa idealna
Zdrowy tok myślenia
Na parkiecie
Opłata za korzystanie ze środowiska
Edukacja
System potwierdzania kwalifikacji zawodowych
Nauczyciel, czyli mistrz
Kulisy produkcji
Bakaliowa dieta
Prospona – Owocowe Inspiracje
Smak, który wymaga czasu
Zmienna jakość mąki
Cała prawda o miksach
Jakość sensoryczna żywności
Produkcja jagodzianek – tradycyjnie i konkurencyjnie
STOP sadzy!
Mikrobiologia pod stałą kontrolą
Koronki krok po kroku
Muffiny na słodkiej orbicie
Receptury
Muffinki uniwersalne
Omlety na letnie dni
Paleta letnich owoców
Torcik bezowy z serkiem mascarpone
Sprzedaż i ekspozycja
Kuszący widok
Piec w wielu kombinacjach
Ekskluzywne 50 m2
Nie tylko radio
www.sklep_online.pl
Flash News
Merkur w nowej siedzibie
Wiosenno-letnie inspiracje z Eco Trade
Kompleksowo o bułeczkach i nie tylko
Premium zacumowało w Porcie Rabka
Poświęcenie sztandaru SRP RP
Pszczyna z klapsznitą i kołoczem
Rybnickie Święto Chleba
Wszystkich zainteresowanych targami Polagra – Tech zapraszamy po więcej informacji tutaj:
http://mistrzbranzy.pl/szukaj/index/query/polagra
Ceny biletów Polagra 2012 : http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/589
Więcej informacji Polagra-Tech 2012 : http://mistrzbranzy.pl/artykuly/pokaz/id/587
Numery wydane:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012 tutaj
Mistrz Branży marzec 2012 tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2012 tutaj
Mistrz Branży maj 2012 tutaj
Mistrz Branży lipiec 2012 tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2012 tutaj
Mistrz Branży listopad 2012 tutaj
Mistrz Branży grudzień tutaj
Mistrz Branży styczeń 2013 tutaj
Mistrz Branży luty 2013 tutaj
Mistrz Branży marzec 2013 tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2013 tutaj
Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!
Zamów prenumeratę magazynu "Mistrz Branży"
nr tel. 32 729 96 80
email: prenumerata@MistrzBranzy.pl
Cena prenumeraty:
-roczna 99 zł brutto
-półroczna 60 zł brutto
Archiwalia
Istnieje możliwość otrzymania archiwalnych numerów poradnika w wersji PDF. Osoby zainteresowane, proszone są napisać w treści maila którymi wydaniami są zainteresowane.