Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

O pasji z pasją w lutowym "Mistrzu Branży"

dodano , Redakcja AK

Czy zastanawiali się Państwo, jak wyglądałoby życie, gdyby nie pasja? Pasja tworzenia, która nieustannie pcha nas do działania i dążenia do najwyższego kunsztu lub szukania własnych pomysłów. My nie wyobrażamy sobie świata bez ludzi z pasją, dlatego w tym wydaniu MB znajdą Państwo niejednego pasjonata!

Pierwszą honorową pasjonatką najnowszego wydania MB jest Małgorzata Weber, specjalistka w tworzeniu niesamowitych dekoracji z masy cukrowej i karmelu. Jest to dla nas szczególna rozmowa. Pani Małgosia po raz pierwszy publicznie opowiada o tym, co kocha, wprowadzając nas nie tylko za kulisy swej pracy, ale zdradzając najciekawsze momenty w życiu, które zadecydowały o niej samej. Co ją ukształtowało, jakie osoby miały na nią wpływ i dokąd musiała pojechać, żeby po 11 latach odkryć karmel na nowo? Zapraszamy do rozmowy, w której można poznać narodziny jednej z najlepszych polskich specjalistek od karmelu.

Nasz drugi gość nie jest cukiernikiem, w rodzinie też nie ma cukierników, ale jest historykiem i to z pasją. Tomasz Kruz, bo o nim mowa, w ubiegłym roku zorganizował Biesiadę Piwną w Piotrkowie Trybunalskim. Co nam do tego? Ano to, że oprócz lokalnych tradycji piwowarskich wypromował lokalne tradycje cukiernicze! Studiując XIX-wieczne dokumenty, odkrył, że piotrkowscy rzemieślnicy otrzymywali od dzierżawców piwo angielskie, bawarskie i portery, z których tworzyli nadzienia do pączków. Kwestią czasu było odnalezienie przez Toma Kruza starodawnych receptur i „odkodowanie” ich. Próbami technologicznymi i wypiekiem pączków, którymi zajadano się 100 lat temu, zajął się cukiernik-pasjonata z Piotrkowa Trybunalskiego Kamil Migdał.  

                     

O tym, że ludzie mają pasję, mają odwagę mieć marzenia i je realizować, przypomniała nam pewna Brytyjka – Lauren Pears. Od stycznia starała się zebrać pieniądze na otwarcie kociej kawiarni w Londynie. Sympatyczna miłośniczka kotów do połowy lutego próbowała pozyskać „fundatorów” na tzw. portalu finansowania społecznościowego. Lauren Pears zainspirowała nas i postanowiliśmy sprawdzić, po pierwsze, na czym polega finansowanie społecznościowe (tzw. crowdfunding), po drugie – zajrzeć do kocich kawiarni funkcjonujących na świecie. O crowdfundingu pisze Karol Król, który nie tylko wie wszystko o tej formie finansowania oddolnych inicjatyw, ale również propaguje te idee. Natomiast o kocich kawiarniach opowie Jacek Baliński, który zawsze podchodzi do sprawy „z innej strony”.

Ponadto w tym wydaniu piszemy o:

- szybkich testach badania jakości tłuszczów smażalniczych,

- pieczywie mrożonym w kontekście technologii, znakowania i nieuczciwych praktyk z tym związanych, a także o planowanych zmianach w znakowaniu,

- pralinkach w cukrowych skorupkach,

- hybrydowej czekoladzie na bazie soku owocowego,

- ubijaczkach Escher w różnych wariantach,

- rozsądnej gospodarce odpadem makulaturowym,

- abolicji składkowej

- opłatach półkowych

i jeszcze więcej...

Drodzy Czytelnicy, zapraszamy do kolejnego bogatego wydania „Mistrza Branży”, który jest naszą pasją!

 


 

 

Spis treści Mistrz Branży luty 2013

 

Rozmowa Mistrza Branży

Wszystko, co kocham – rozmowa z Małgorzatą Weber
Pączek z piwem – reaktywacja – rozmowa z historykiem Tomaszem Kruzem

Efektywne zarządzanie

Płacę faktury w terminie – jestem rzetelny
Cukiernia i piekarnia na drodze Toyoty
Walcz z półkowym
Zaległe urlopy
Zanim puścisz z dymem…
Planowanie produkcji w Systemie CSB
Czas na abolicję

Edukacja

Crowdfunding –  Kiedy masz pomysł, ale nie masz pieniędzy

Kulisy produkcji

Czekolada hybrydowa
Szybkie testowanie jakości tłuszczu
Hy-Lite – szybka kontrola czystości produkcji
Praliny z cukrową skorupką
Ocena farinograficzna ciasta z mąki pszennej    
Pieczywo  mrożone – wokół kontrowersji i nieuczciwych praktyk rynkowych
ESCHER – perfekcyjna ubijaczka
Powietrze – punkt krytyczny w produkcji żywności
Lekkie jogurtowe i owocowe    
Krótki kurs utrzymania czystości

Receptury
Prosta rzeźba w torcie
Tort Schwarzwald
Ciasto jogurtowe „Kalifornia”
Cozonac

Sprzedaż i ekspozycja

Promocje Expo Sweet 2013
Symbol bezpiecznej żywności dla bezglutenowców
1 biznes, 4 perspektywy
Na kocią łapę – Cat Cafe
Alergeny na etykiecie
Klucz do konkurencyjności w sieci – e-commerce cz. III
Chleb dla diabetyków

Flash News

Lekcja z Mistrzem, czyli MAMZ z firmą Baker    
Sylwester z Lesaffre Polska w Paryżu
Kolonia słodyczy – relacja z targów ISM Cologne
Terminarz wydarzeń szkoleń i konferencji
Prosto z rynku

 


 

Numery wydane:

Mistrz Branży styczeń-luty 2012   tutaj
Mistrz Branży marzec 2012   tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2012   tutaj
Mistrz Branży maj 2012   tutaj
Mistrz Branży lipiec 2012   tutaj
Mistrz Branży wrzesień 2012   tutaj
Mistrz Branży listopad 2012   tutaj
Mistrz Branży grudzień   tutaj
Mistrz Branży styczeń 2013   tutaj
Mistrz Branży luty 2013   tutaj
Mistrz Branży marzec 2013   tutaj
Mistrz Branży kwiecień 2013   tutaj

 

Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!

 

 

Zamów prenumeratę magazynu "Mistrz Branży"

nr tel. 32 729 96 80

email: prenumerata@MistrzBranzy.pl

Cena prenumeraty:
-roczna 99 zł brutto
-półroczna 60 zł brutto

 


Chcesz otrzymywać wersję .pdf?

Prenumeratę "Mistrza Branży" w wersji PDF można zamówić za darmo. Wystarczy zarejestrować się w portalu  MistrzBranzy.pl i wysłać zgłoszenie (zawierające dane teleadresowe) na adres: prenumerata@MistrzBranzy.pl (w tytule maila proszę wpisać "PRENUMERATA PDF").