Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ciasto jogurtowe „Kalifornia”

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autur: Cukiernik Eco Trade Daniel Waliszewski

     
 

Artukuł pochodzi z lutowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

RECEPTURA
(na blachę 60 x 20 cm)

Ciasto

1000 g Koncentratu Kalifornia       
400 g oleju
500 g wody

Wszystkie składniki wymieszać w maszynie cukierniczej przez ok. 3 min na średnich obrotach. Ciasto wylać na blachę, następnie wyszprycować wzdłuż cztery paski przyrządzonym wcześniej żelem owocowym.

Wypiekać w temp. 170-180°C przez
ok. 45 minut.

Żel owocowy

200 g mrożonych lub świeżych owoców (np. malina)  
200 g wody
20 g Super Klar
50 g cukru

Malinę, cukier i wodę zagotować, następnie wystudzić, owoce odsączyć. Do soku wsypać Super Klar, żelować, dodać wsad owocowy i wymieszać.

Dekorowanie

Świeże owoce sezonowe (malina, czarna i czerwona porzeczka itp.) ułożyć na wierzchu wystudzonego ciasta. Tak przygotowane ciasto pokryć za pomocą pędzelka gorącą warstwą dekor-żelu lub super-żelu.

Receptura na Dekor-żel

60 g Dekor-żel
250 g zimnej wody
  

Składniki wymieszać i zagotować.

Receptura na Super-żel

5 g Super-żel                  
63 g cukru
250 g zimnej wody
   
Składniki wymieszać i zagotować.