Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Alpejska jagoda lite

dodano , Dawn, materiał promocyjny

autor: Dawn Foods

RECEPTURA (blacha 60x40 cm)

Blat biszkoptowy
Jabex Mix Bisquit Choco Added Sugar Free 1000 g
Jaja 1000 g

Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać żółtka. Ubijać razem na szybkich obrotach miksera przez około 2 min. Do ubitej masy dodać mieszankę ciasta biszkoptowego. Podzielić na dwie blachy wyłożone pergaminem.
Temperatura pieczenia: 200°C. Czas pieczenia: ok. 15 min.

Mus z belgijskiej czekolady
Jabex Belgian Chocolate Added Sugar Free 300 g
Śmietanka 33% 1000 g
Orzechy włoskie 200 g
Jabex maltitol 200 g
Żelatyna 200 g
Woda 200 g

Maltitol skarmelizować, dodać sprażone orzechy. Orzechy wystudzić, następnie zblendować. Żelatynę namoczyć, rozpuścić, połączyć z ubitą śmietaną, rozpuszczoną czekoladą i skarmelizowanymi orzechami. Gotowy mus wyłożyć na jeden z blatów biszkoptowych.



Warstwa owocowa
Jabex Blueberry 80% Added Sugar Free 800 g
Żelatyna 15 g
Woda 50 g

Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić i połączyć z jagodą. Jagodę szprycować za pomocą worka cukierniczego wzdłuż, następnie zrobić przeciągnięcia łyżeczką, tak aby owoce delikatnie przeciągnąć przez mus.

Mus jogurtowy
Jogurt naturalny 500 g
Śmietana 33% 800 g
Jabex maltitol 50 g
Żelatyna 30 g
Woda 150 g

Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić i połączyć z jogurtem, maltitolem oraz ubitą śmietaną. Gotowy mus wyłożyć na górną warstwę ciasta. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.