Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Wiśnia w czekoladzie

dodano , Prospona, materiał promocyjny

autor: Prospona

3 ciasta czekoladowe ucierane o wymiarach 20 x 60 cm
300 ml glazury czekoladowej


Żelka wiśniowa 
1 kg Frużeliny® wiśnia Prospona 
25 g żelatyny 
100 ml wody

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Frużelinę® delikatnie połączyć z żelatyną. Rozprowadzić na cieście czekoladowym. 

Krem wiśniowy 
500 ml śmietany 36% 
250 g mascarpone 
15 g żelatyny 
100 g wody 
65 g skoncentrowanej pasty owocowej wiśniowej Prospona 

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Śmietanę ubić z mascarpone. Połączyć z żelatyną i skoncentrowaną pastą owocową.


Składanie 
1. Ciasto czekoladowe ucierane 
2. Żelka wiśniowa 
3. Ciasto czekoladowe ucierane 
4. 3/4 kremu wiśniowego 
5. Ciasto czekoladowe ucierane 
6. 1/4 kremu wiśniowego 
7. Glazura czekoladowa Prospona