Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Torcik Faraon

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autor: Cukiernik Eco Trade Daniel Waliszewski

     
 

Artukuł pochodzi z listopadowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Receptura na 6 sztuk, rant 16 cm

 

Blaciki czekoladowe

750 g Makao
285 g oleju
225 g jaj
150 g wody

Wszystkie składniki łączymy na wolnych obrotach ok. 3 min. Następnie wylewamy ciasto do rantów o średnicy 16 cm i wypiekamy w temperaturze 180°C przez ok. 20 min.

Żelka z czerwonej porzeczki

480 g Czerwonej porzeczki
300 g wody
150 g cukru
18 g Super żelu

Zagotować owoce, cukier i wodę. Po zagotowaniu dodać Super Żel i wymieszać. Żelkę wylać do 6 rantów o średnicy 14 cm i schłodzić.

Rolada kakaowa

300 g Super Rolady
250 g jaj
90 g wody
16 g kakao
45 g wody

Wszystkie składniki wymieszać na wysokich obrotach przez 5 min. Kakao połączyć z wodą i dodać do przygotowanej masy pod koniec ubijania. Masę wyłożyć na blachę o wymiarach 60 cm x 40 cm. Wypiekać w temp. 230°C przez ok. 5-7 min.

Nadzienie czekoladowe

600 g Musso Czoko
100 g masła

Musso Czoko i masło napowietrzyć. Tak przygotowaną masę rozsmarować na wypieczonej roladzie. Ciasto pociąć wzdłuż na paski o szerokości 3 cm. Zrolować po 2 paski. Takim sposobem powinno wyjść 6 wałków. Wszystko schłodzić.

 

Krem śmietanowo-czekoladowy

1200 g śmietany 30%
300 g wody
240 g Stabilizatora czekoladowego żelatynowego

Do ubitej śmietany dodać stabilizator uprzednio wymieszany z wodą.

Przygotowanie

6 blatów czekoladowych wkładamy do rantów o średnicy 16 cm. Przeciągamy je cienką warstwą Musso Czoko, układamy żelki owocowe o średnicy 14 cm i pokrywamy również cienką warstwą kremu śmietanowo-czekoladowego. Układamy wałki z rolady. Pozostałą częścią kremu śmietanowo-czekoladowego dokładnie wypełniamy wolne przestrzenie równo z rantem i zamrażamy.

Tak przygotowane torty wykańczamy rozpuszczoną polewą Musso Czoko i dekorujemy elementami z polewy czekoladowej PROVENDA EXTRA DARK.