Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Czekoladowe trio

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autor: Cukiernik Eco Trade Daniel Waliszewski

     
 

Artukuł pochodzi ze styczniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

RECEPTURA
(na blachę 60 x 20 cm)

 

Ciasto czekoladowe

500 g Makao
190 g oleju
150 g jaj
100 g wody

Wszystkie składniki połączyć na wolnych obrotach, mieszając przez ok. 3 min. Następnie wylać ciasto do blachy o wymiarze 60 x 20 cm i wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 25 min.

Żelka z czarnej porzeczki

300 g czarnej porzeczki
300 g wody
50 g cukru
30 g Super Klar
100 g wody
12 g żelatyny 180 blum

Owoce, cukier i wodę zagotować. Po zagotowaniu odsączyć owoce i żelować Super Klarem. Namoczoną żelatynę rozpuścić i połączyć z przygotowanym wcześniej żelem.

Musy czekoladowe

1000 g wody
400 g Elita
250 g Musso Czoko
250 g Musso Nuts
250 g Musso White

Łączymy wodę z Elitą i ubijamy na wysokich obrotach przez ok. 3 min. Tak przygotowaną masę dzielimy na 3 równe części. Każdą część łączymy z rozpuszczonymi pastami w kolejności: Musso Czoko, Musso Nuts, Musso White.

Na blat czekoladowy wylewamy żel owocowy bezpośrednio po wlaniu żelatyny i schładzamy. Następnie wykładamy kolejne warstwy musów Czoko, Nuts, White. Schładzamy krótko każdą warstwę.

Ciasto wykańczamy, powlekając cienką warstwą Musso Nuts i elementami z czekolady, zrobionymi z Provendy Dark lub White.