W styczniowym MB: o modnym butiku Mistrza Świata Cukierników 1997 Pawła Mieszały, pomysłach na tradycyjną sznekę i potrzebie synchronizacji deseru z daniem restauracyjnym. O pokorze, harówce i eliminacjach do WCM Michała Iwaniuka. O trendach piekarskich w restauracjach w 2017 r. oraz idealnych pączkach okiem mistrzów.
Podobne artykuły
Nowy rok, czyli nowe pomysły, nowe trendy i nowa faza: gastrofaza. W potocznym języku oznacza niepohamowany, nagły apetyt na coś do jedzenia. A my piszemy o gwałtownym wzroście apetytu branży gastronomicznej na prawdziwy chleb oraz doskonałe desery. Według nas ten rok przyniesie pogłębienie związku piekarni oraz cukierni z gastronomią. Profesjonalni piekarze i cukiernicy coraz śmielej wchodzą do restauracji, a ich wyroby z wielkim sukcesem zastępują produkty z ciasta mrożonego. Nic dziwnego, coraz bardziej świadomy i lepiej wyedukowany klient chce w restauracji lub hotelu, by nie tylko dania główne były świeże, z najlepszych lokalnych produktów i tworzone z pasją. A tworzyć z pasją może tylko ten, kto zna fach od podszewki! Na szczęście w Polsce nie brakuje zdolnych piekarzy i cukierników. Ostatnim brakującym elementem do realizacji tego trendu jest wyrównanie rangi między zawodem kucharza oraz cukiernika i piekarza, który do tej pory traktowany był w hotelu jako „zło konieczne”. We Francji lub Belgii to równorzędne stanowiska i mamy nadzieję, że ten rok pokaże, że w Polsce jest tak samo.
Nazwiska mistrzów, takich jak: Paweł Mieszała oraz Michał Iwaniuk udowadniają, że nie ma absolutnie żadnego powodu, by myśleć, że zawód cukiernika wymaga mniej pracy i talentu niż szefa kuchni. Ten pierwszy opowiada nam o dynamicznie rozwijającym się cukiernictwie gastronomicznym, potrzebie zsynchronizacji deseru na talerzu z daniem głównym, ten drugi o poświęcaniu swojego czasu wolnego na ciągłe szkolenie się w zawodzie. Obaj przypominają, że najważniejszymi składnikami dochodzenia do mistrzostwa są pokora i mocne zakorzenienie w tradycji. Jak mantrę powtarzają jedno: by być mistrzem, trzeba mieć wciąż apetyt na więcej. Niewątpliwie Goście najnowszego wydania MB dopiero się rozkręcają!
Na co z kolei ma apetyt polski konsument? Przeczytacie o tym w krótkim raporcie Patrycji Siwiec o trendach piekarskich, również okiem szefów kuchni. Wśród nich znajdziecie te już obecne, jak produkty bezglutenowe oraz funkcjonalne i naturalne.
Polak ma też apetyt na to, co polskie i regionalne. Coraz częściej na słodkiej mapie Polski wyrastają lokale dedykowane wyłącznie wybranym słodkościom, jak tradycyjne pączki! Jak przygotować idealnie ponętne krągłości na tip top, odpowiedzą zaproszeni eksperci.
Co jeszcze przygotowaliśmy w bieżącym wydaniu?
SPIS TREŚCI
Rozmowa Mistrza Branży
Dopiero się rozkręcam – rozmowa z mistrzem cukiernictwa Pawłem Mieszałą
Ciężko jak w kopalni, ciekawie jak w pracowni plastycznej – rozmowa z Michałem Iwaniukiem, Best Pastry Chef 2016
Efektywne zarządzanie
Będzie łatwiej prowadzić firmę? Jakie zmiany czekają nas w 2017 roku
Notariusze dla Mistrza Branży: Umowa o dożywocie – zabezpieczenie do końca życia
Edukacja
Idealny gadżet reklamowy
Kulisy produkcji
Forum Idealnego Pączka
Instalacje termoolejowe – montaż powierz profesjonalistom
Najciekawsze trendy w piekarnictwie na 2017 rok
Ukwaszanie ciast pszennych, cz. 2
Chleb pionowy
Krucha pamiątka po Napoleonie
Roscon de Reyes – osobliwy obyczaj cukierniczy Hiszpanii
Czekolada na gorąco
Royal icing: Filigranowe koronki z lukru
Tortowy dizajn 2017
Receptury
Gniazdka wiedeńskie
Pączki – na Karnawał i Tłusty Czwartek
przedaż i ekspozycja
Millenialsi zmieniają świat
Ekotargi w Polsce i zagranicą. Kalendarium na 2017 rok
Flash News
Zobacz na ISSUU katalog reklam styczeń lub pobierz AKTUALNY PDF>>
Numery w całości udostępnione:
Mistrz Branży styczeń-luty 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2012 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad-grudzień 2013 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży styczeń 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży luty 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży marzec 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży kwiecień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży maj-czerwiec 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży lipiec-sierpień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży wrzesień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży październik 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży listopad 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Mistrz Branży grudzień 2014 tutaj pełny numer na ISSUU
Zapraszamy do lektury. Naprawdę warto!
ZAMÓW PRENUMERATĘCena prenumeraty: roczna 149 zł brutto |