Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Zapraszamy do dyskusji - czysta etykieta

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Jak rozumieć czystą etykietę i jakie są jej granice? Które działania producenta (żywności, dodatków do żywności) są zgodne z jej zasadami, a które naruszają je bezpardonowo? Zapraszamy do dyskusji w portalu i na łamach "Mistrza Branży".

Produkty bez E – tak najkrócej można opisać pojęcie czystej etykiety (ang. clean label), która z każdym miesiącem robi zawrotną karierę wśród producentów. Przemysł spożywczy odkrywa dzięki temu nowe możliwości, alternatywne dodatki do żywności i nakręca niesamowity popyt na produkty mniej lub bardziej zbliżone do naturalnych. Jednak czyszczenie etykiety nie zawsze oznacza zastąpienie substancji z listy dozwolonych dodatków na składnik pochodzenia naturalnego.

O czystej etykiecie mówi się dużo. Sęk w tym, że ludzie, używając tego samego pojęcia, myślą czasem o czymś zupełnie innym. Sytuację utrudnia fakt, że w przepisach prawnych nie ma takiego pojęcia, nie ma kryteriów stosowania ustalonych w przepisach prawa. Panuje zatem chaos, który jest przyczyną niedomówień czy działań producentów żywności lub dodatków do żywności na granicy uczciwości.

Zapraszamy do dyskusji,wymiany informacji, żeby dookreślić pojęcie czystej etykiety, a może wspólnie uzgodnić jedno stanowisko, które ukróci swobodne (czyt. nie do końca uczciwe) traktowanie/interpretowanie czystej etykiety.

W najnowszym wydaniu "Mistrza Branży", który już wkrótce pojawi się na rynku, ruszamy z polemiką Wioletty Bogusz-Kaliś, eksperta ds. znakowania i dodatków do żywności. W kolejnym opublikujemy opinie osób/organizacji reprezentujących konsumentów, producentów żywności i producentów dodatków do żywności, które zechcą wziąć udział w dyskusji.

Napisz do nas: a.kania@mistrzbranzy.pl lub redakcja@mistrzbranzy.pl. Na opinie, komentarze, polemikę czekamy do 25 kwietnia.