Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Uczciwie w pieczywie - nowe przepisy we Włoszech

dodano , Redakcja PS

Włosi zrobili krok ku powstrzymaniu oszustw w handlu. 19. grudnia 2018 weszły w życie przepisy, wedle których rozróżnione zostało pieczywo świeże i to o przedłużonej trwałości.

Nie od dziś wiadomo, że zwłaszcza w dużych sieciach handlowych niejednokrotnie jako świeże sprzedaje się pieczywo odmrażane czy z odpieku. Równie nieprecyzyjne są informacje o dodatkowych składnikach czy konserwantach, często w ogóle ich brakuje. Zgodnie z nowymi przepisami pieczywo, które zostało zamrożone lub takie, które zawiera konserwanty i dodatki chemiczne, nie może być dłużej sprzedawane jako świeże. Dla niego przeznaczone są etykietki „konserwowany” lub „o przedłużonej trwałości”. Pieczywo oznaczone jako „świeże” nie może natomiast zawierać chemicznych dodatków, musi być upieczone w wyniku ciągłego procesu - od początku wyrabiania ciasta do momentu sprzedaży nie powinno upłynąć więcej niż 72 godziny. Obecnie każdy sprzedawca czy sklep we Włoszech musi precyzyjnie umieszczać takie informacje na półkach z pieczywem.

Ewa Siuda-Szymanowska