Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Receptura Wielkanocna - Mazurek Miodowo-Jabłkowy

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autor: Angelika Rejmanowska kl. I ZSZ przy ZPEW w Lwówku Śląskim

     
 

Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

 

Placki miodowe:

500 g maki pszennej typ 450
250 g masła
150 g cukru
2 jajka
2 łyżki miodu naturalnego
1 łyżka sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

Miód i sodę rozpuścić w 2 łyżkach mleka. Wszystkie składniki połączyć. Zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Blaszki wyłożyć pergaminem. Ciasto w każdej części wałkować, wyłożyć na przygotowane blachy i piec ok 20 min w temp. ok. 180°C. W trakcie pieczenia placków przygotować masę jabłkowa z galaretką (np. cytrynową).

Masa jabłkowa:

1000 g jabłek   
2 galaretki w proszku  

Sposób wykonania:

Dokonać obróbki wstępnej jabłek. Obrane jabłka zetrzeć na tarce „grube oczko”. Smażyć pod przykryciem ok. 10 minut. Po zakończeniu smażenia i odstawieniu wsypać galaretkę w proszku, wymieszać. Wystudzoną masę jabłkową  przekładać przygotowane wcześniej placki miodowe. Zaplanować i wykonać stosowną okolicznościową dekorację.