Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Receptura Wielkanocna - Mazurek z Jagodą

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autor: Adrianna Podkościelna uczennica kl III ZSZ - ZPEW w Lwówku Śląskim

     
 

Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

 

Składniki:

600 g mąki pszennej typ 450            
300 g margaryny  lub masła            
1 jajko                        
4 żółtka
160 g cukru pudru                
1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia                
szczypta soli

70 g jagód (mogą być mrożone)        
2 galaretki w proszku

Sposób wykonania:

Z podanych składników dość szybko zagnieść ciasto  i wstawić do leżakowania w lodówce na ok. 40-60 min. Po wyjęciu rozwałkować i przenieść do formy wyłożonej papierem pergaminowym. Piec w temp. ok. 200°C przez ok. 25 minut.
Po wypieczeniu i ostudzeniu ciasta, wyłożyć je jagodami i zalać tężejącą zimną galaretką.
Zaplanować dekorację stosownie do okoliczności.