Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Mazurek czekoladowo-pigwowy na spodzie z chleba razowego 

dodano , kucharnia, materiał promocyjny

autorka: Anna Maria, KUCHARNIA

Najczęściej mazurki kojarzymy z cienkim kruchym spodem, ale tradycyjna kuchnia polska zna dużo więcej przepisów na ciasto mazurkowe. W tej tradycji obok spodów biszkoptowych, makaronikowych, drożdżowych spotykamy również mazurki na opłatku czy waflach. Ale zdecydowanym numerem 1 jest mazurek na spodzie z chleba razowego. Kruchy i ciągnący się zarazem.

RECEPTURA
(na podstawie przepisu z Kucharza Warszawskiego z 1914 r.)
 
Ciasto
1 szklanka tartej czekolady
1 szklanka miałkiego cukru
1/3 szklanki siekanych słodkich migdałów
ok. 1,5 szklanki przesianej mąki z ususzonego chleba razowego*
2 jajka
na spód mazurka: opłatki
 
*Aby uzyskać mąkę z chleba razowego, kilka dni przed pieczeniem należy ususzyć kromki chleba razowego, a następnie je zmielić i przesiać. Jedną szklankę mąki z chleba razowego uzyskuje się z ok. 3-4 kromek chleba.


Masa czekoladowo-pigwowa
kandyzowana pigwa (można zastąpić konfiturą pigwową)
nalewka pigwowa
85 g gorzkiej czekolady
125 ml śmietany kremówki 



 
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki utrzeć razem na gładką masę. Będzie dość gęsta i plastyczna, dzięki czemu można ją z łatwością rozprowadzić na opłatkach. Tak przygotowany spód włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170oC i piec do momentu, aż brzegi lekko się zrumienią (ok. 20 minut). Po upieczeniu ciasto jest krucho-ciągnące – ma bardzo ciekawą strukturę przypominającą lekko ciągnące batoniki owsiane. Dłuższe pieczenie nie jest raczej wskazane, ponieważ ciasto byłoby zbyt twarde. 

Czekoladę wraz z kremówką podgrzewać w naczyniu ustawionym nad parującym wrzątkiem aż do rozpuszczenia czekolady, pod koniec dodać odrobinę nalewki pigwowej. Wymieszać dokładnie, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Lekko przestudzić.

Na upieczonym spodzie mazurka rozprowadzić kandyzowaną pigwę i nałożyć na nią pomadę czekoladową. Udekorować dowolnie, np. kawałeczkami pigwy i krojonymi w paseczki daktylami.