Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Strucla makowa

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autor: Lesaffre

     
 

Artukuł pochodzi z grudniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Receptura podstawowa

SKŁADNIKI

 

Masa Makowa
1000 g mieszanki masy makowej
500-600 g wody

Wymieszać mieszadłem ramowym płaskim na szybkich obrotach przez
5 minut do równomiernego połączenia składników. Pozostawić na 10 min do spęcznienia.

Strucle makowe
300 g Ciasta Panneto Lesaffre
350 g Masy makowej Lesaffre

Ciasto drożdżowe Panneto
1000 g mąki pszennej typ 500
200 g mieszanki Panneto Lesaffre
200 g cukru
200 g tłuszczu
60 g drożdży Perfekta Złota Lesaffre
400 g wody

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić ciasto do wstępnej fermentacji. Po 20 min przebić ciasto, mieszając je przez 30 sekund na wolnych obrotach. Pozostawić na kilka minut do odpoczynku. Następnie na ciasto wyłożyć Masę makową Lesaffre i uformować strucle. Fermentować w temperaturze 35°C i wilgotności 80% przez 40 min. Posmarować wodą, jajkiem lub inną substancją nabłyszczającą. Wypiekać bez zaparowania w temp. 200°C przez 40 min.

 

  

Warto wiedzieć

Mieszanka Masy makowej Lesaffre gwarantuje najszybszy, najprostszy i najbardziej pewny sposób na uzyskanie smacznej i dobrej jakościowo masy makowej. Masa makowa swój niezwykły smak i aromat zawdzięcza zastosowaniu najwyższej jakości mielonego maku niebieskiego.

Zalety masy makowej
wysoka wydajność produktu,
najwyższej jakości mielony mak niebieski stanowi 47% mieszanki,
szybkie i proste wytwarzanie poprzez wyeliminowanie pracochłonnych
      czynności typu zaparzanie i mielenie,

naturalny kolor i smak,
niezmienna jakość,
doskonale komponuje się ze wszystkimi rodzajami ciast,
możliwość wzbogacenia smaku poprzez dodatek orzechów, bakalii czy
      owoców kandyzowanych.


Składniki masy makowej:
mak niebieski mielony 47%, cukier, skrobia modyfikowana (substancja zagęszczająca), syrop glukozowy, serwatka w proszku, mąka pszenna, cynamon.

Alergeny:
  Produkt zawiera pochodne mleka, gluten. Może zawierać śladowe ilości: jaj i pochodnych, soi i pochodnych, sezamu.


Opakowanie:
10 kg


Warunki przechowywania:  produkt przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i przewiewnym miejscu, bez dostępu światła słonecznego (maksymalna temperatura 25°C).