Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Gwiazda Świąteczna

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

autor: AKO S.A.

RECEPTURA (4 sztuki)

Delikatne ciasto drożdżowe przełożone wyborną masą makową.

Ciasto drożdżowe
100 g Mixu na ciasto drożdżowe soft 10% AKO          
1040 g mąki pszennej typ 500                         
100 g jaj                                          
160 g cukru                                     
105 g oleju                                           
80 g drożdży                                         
415 g wody
-----------------------                           
Razem 2000 g                                   

Masa makowa
590 g Masy makowej AKO                           
60 g okruchów                                       
350 g wody
----------------------                               
Razem  1000 g      
 
Razem 3000  g
Ubytki produkcyjne 300 g
Wydajność 2700 g

 

 

Sposób wykonania
Wodę wlać do ubijarki, dodać drożdże, rozpuścić je, a następnie dodać pozostałe składniki. Mieszać za pomocą mieszadła hakowego 3 minuty na wolnych obrotach i 5 minut na szybkich. Tak przygotowane ciasto odstawić na ok. 20 minut.

W celu przygotowania masy makowej  wszystkie składniki połączyć w ubijarce cukierniczej za pomocą mieszadła płaskiego.

Ciasto podzielić na 12 części (po ok. 165 g), rozwałkować je w kształt koła o średnicy ok. 24 cm. Na jedną gwiazdę potrzebne są 3 części ciasta i 250 g masy makowej. Na rozwałkowany kęs ciasta wyłożyć ok. 125 g masy makowej, przykryć drugim rozwałkowanym kęsem, na niego ponownie nałożyć 125 g masy makowej i przykryć trzecim krążkiem ciasta. Brzegi ciasta skleić. Całość podzielić na 16 równych części (tak jak tort), nie docinając do środka (na środku powinno zostać koło o śr. ok. 4 cm). Następnie należy dwie części leżące obok siebie wywinąć na zewnątrz (dwukrotnie) i skleić je na końcach.  Powtórzyć tę czynność dla wszystkich par ciasta. Po wywinięciu wszystkich części utworzy się gwiazda  z ośmioma równymi ramionami.

Gwiazdę posmarować jajem i poddać fermentacji końcowej przez ok. 60-70 minut (w temp. ok. 35°C i wilgotności względnej ok. 85%). Przed włożeniem do pieca ponownie posmarować jajem.

Wypiekać w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut przy otwartym lufcie.