Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Krantz – duma Izraela w wersji makowej

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

autor: Paula Wilczyńska – autorka bloga www.WilkSyty.pl

RECEPTURA
(na 2 keksówki o wym. 23 cm x 10 cm)

Składniki
520 g mąki pszennej
230 g
cukru (w tym 130 g na syrop)
2 łyżeczki suszonych drożdży
3 jajka
150 g masła
200 ml wody
szczypta soli
2 szklanki masy makowej

 

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier i drożdże. Wbić jajka, dodać 120 ml wody i zacząć wyrabiać mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego. Podczas mieszania dodać szczyptę soli. 150 g masła w temperaturze pokojowej pokroić w małą kostkę. Stopniowo dodawać po kilka kostek do ciasta i mieszać do połączenia składników. Kiedy całe masło zostanie wykorzystane, a ciasto będzie dobrze wyrobione, gładkie i lśniące (powinno to zająć ok. 10 minut), przełożyć kulę do dużej natłuszczonej miski. Przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia w lodówce na całą noc.

Keksówki o pojemności 1 l i wymiarach (23 cm x 10 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć na blat podsypany mąką.

Delikatnie i krótko zagnieść, po czym podzielić ciasto na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach (mniej więcej) 38 cm x 28 cm. Przyciąć boki, aby brzegi były w miarę równe. Na każdym blacie rozsmarować połowę masy makowej, zostawiając 2 cm ,,marginesu'” przy każdej z krawędzi. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż krótszego boku. Wyrównać rulon dłońmi, by powstało idealne, grube cygaro ze spojeniem od spodu. Gotową roladę przeciąć na pół wzdłuż i ułożyć tak, aby przekrój warstw był widoczny i zwrócony ku górze. Przepleść dwa kawałki ciasta, jeden pod drugim, jak najprostszy warkocz. Przełożyć do foremek.

Tak przygotowane foremki odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia, przykryte ściereczką kuchenną. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok 30 min lub do suchego patyczka. Kiedy ciasta się pieką, przygotować syrop ze 130 g cukru i 80 ml gorącej wody. Po wyjęciu z pieca posmarować je syropem póki gorące, upewniając się, że cały syrop został zużyty.

 

 

Paula Wilczyńska – autorka bloga www.WilkSyty.pl. Miłośniczka kulinarnej prostoty. Na co dzień je, eksperymentuje, upraszcza i prowadzi minimalistyczny blog z przepisami składającymi się z 7 składników. Wierzy, że absolutnie każdy potrafi gotować, wystarczy tylko przestać utrudniać sobie życie.