Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Receptura świąteczna - Czapka Gwiazdora

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autor: Uniferm

     
 

Artukuł pochodzi z grudniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Ciastka drożdżowo - kruche nadziewane masą percepanową

 

Ciasto drożdżowe

5,00 kg Mąka pszenna 550
1,00 kg Mieszanka do ciasta drożdżowego UNIFERM HefeFein
0,50 kg Masło / Margaryna
0,30 kg Drożdże UNI Aktiva
2,75 kg Woda

Ciasto kruche*

4,54 kg Mąka pszenna 550
2,54 kg Masło / Margaryna
1,82 kg Cukier kryształ
0,05 kg Sól
0,55 kg Jaja
0,05 kg Proszek do pieczenia
*możliwość zastosowania własnej receptury na ciasto kruche

Nadzienie

12,50 kg Gotowa masa nadzieniowa UNIFERM Persipan

Glazura

1,60 kg Żel morelowy UNIFERM Gel-Aprikose
0,80 kg Woda

Dekorowanie

1,30 kg Czekolada
--------------------------------
35,30 kg  Razem

 

Wytwarzanie:

1. Mieszanie / drożdżowe: intensywne 
2. Mieszanie / kruche: zwyczajowo
Temp.ciasta: 24°C
Spoczynek: ok. 15 min
Temp.wypieku: ok. 200°C
Czas wypieku: ok. 15 min

Przerób:

Wytworzyć ciasto drożdżowo – kruche (50/50) i po krótkim spoczynku rozwałkować na grubość 2,5 mm. Wycinać kwadraty 12 na 12 cm oraz wypełnić masą Percepanową - UNIFERM Persipan. Ranty zwilżyć wodą i składać w trójkąt. Wypiekać bez gary w temp. 200°C ok. 15 min. Jeszcze ciepłe wypieki pokryć podgotowanym żelem UNIFERM Gel - Aprikose. Po wystudzeniu zamaczać rogi w czekoladzie.