Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Pierniczki w cukrowych koronkach

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

autor: Dekor Pol

Tradycyjnie przed świętami Bożego Narodzenia piecze się mnóstwo pysznych pierniczków. Sposoby ich dekorowania są przeróżne. Można je pokryć białym lub kolorowym lukrem, ozdobić gotowymi dekoracjami cukrowymi lub pokusić się o … cukrowe koronki.
 
Cukrowe koronki to nowy pomysł na stworzenie delikatnych, ażurowych wzorów na świątecznych ciastach i ciasteczkach. Wbrew pozorom wykonanie takich dekoracji nie jest trudne.

• Przygotuj silikonową matę do koronek oraz specjalny proszek do koronek (dostępne w firmie Dekor Pol).



• Odważ 100 g proszku do koronek (Dekor Pol) i wsyp do miski. Dodaj 80 g ciepłej wody (40-45oC). Miksuj na średniej prędkości przez ok. 2 minuty, do uzyskania kremowej konsystencji.



• Gotową masę rozsmaruj na silikonowej macie tak, aby pozostała tylko w wyżłobieniach. Maty pozostaw do wyschnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 godziny lub podsuszy w piekarniku (80oC przez 12 minut).



• Elastyczne koronki delikatnie ściągnij z maty i układaj na ciastkach. Można je również dowolnie ciąć nożyczkami.

 
• Pierniczki szprycuj lukrem królewskim i przyklej kilka gotowych ozdób.

 



Tak udekorowane pierniczki mogą być atrakcyjną i pyszną propozycją na prezent lub stanowić świąteczną dekorację cukierni.


Warto pamiętać
• Kolorowe koronki uzyskamy, dodając do masy barwnik w żelu.
• Koronki najlepiej przygotować dzień wcześniej.
• Jeśli pozostanie nam trochę rozrobionej masy, to można ją zabezpieczyć folią i przechować w chłodnym miejscu do następnego dnia.
• Koronki możemy przechowywać w suchym miejscu ? żeby znów stały się elastyczne, wystarczy lekko je zwilżyć wodą lub przykryć wilgotną ściereczką.