Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ciasteczka imbirowe

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

autor: Małgorzata Haggu – autorka bloga kulinarnego www.codojedzenia.pl

RECEPTURA
(na 22 ciasteczka)

Składniki
50 g cukru
85 g czekolady 70% kakao
180 g mąki graham
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżka świeżego startego imbiru
szczypta soli
60 g masła
30 ml melasy
50 g perłowego cukru
1 jajko

 

Masło rozpuścić z cukrem i melasą. Lekko przestudzić i wymieszać z jajkiem. Dodać utarty imbir. W naczyniu wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, drobno pokrojoną czekoladę i sól. Dodać rozpuszczone masło z melasą i jajkiem, dobrze wymieszać. Ciasto na początku wydaje się rzadkie, ale po 15 minutach tężeje. Formować małe kulki, około 20-gramowe. Obtoczyć w perłowym cukrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować odstępy między ciastkami. Piec w temp. 175oC przez 15 minut.
Po ostudzeniu ciasteczka tężeją. Przechowywać ciastka w zamkniętym pudełku, w suchym miejscu.



 
Małgorzata Haggu – autorka bloga kulinarnego www.codojedzenia.pl, biolog z wykształcenia, amatorka gotowania, pieczenia i kulinarnej fotografii. Miłośniczka dobrze doprawionej i szybkiej kuchni. Na blogu publikuje proste, wypróbowane przepisy z całego świata. Lubi odkrywać nowe potrawy, smaki i konsystencje.