Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Receptura Świąteczna - Karmelowa Gwiazdka

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autor: Zeelandia

     
 

Artukuł pochodzi z grudniowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Karmelowe ciasto przełożone chrupiącą masą i słodkim kremem. Bardzo świąteczna, bardzo smaczna propozycja!

Ciasto karmelowe:

750 g Ciasto Karmelowe
375 g jaja
375 g olej

Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 5 minut przy zastosowaniu płaskiego mieszadła.  Masę wyłożyć do rantu 60x40 cm, równomiernie rozprowadzić.


Masa migdałowa do zapiekania:

200 g Florentynki Mix
140 g orzechy włoskie
30 g orzechy arachidowe siekane
30 g migdały- słupki

Składniki dokładnie wymieszać, posypać powierzchnię surowego ciasta karmelowego.
Wypiekać w temperaturze 180°C przez 20-30 minut.
Po wypieczeniu i wystudzeniu przekroić ciasto w poprzek na 2 blaty.

Masa kajmakowa:

750 g kajmak
375 g orzechy arachidowe (połówki)

Kajmak lekko podgrzać ( najlepiej w "kąpieli wodnej"), dodać orzechy i wymieszać. Blaty ciasta przełożyć masą, lekko docisnąć. Pokroić na batony o wymiarach ok. 10x4 cm.

Polewa o smaku toffi:

360 g Satina o smaku Toffi
60 g olej

Satinę podgrzewać z dodatkiem oleju w " kąpieli wodnej", ciągle mieszając do czasu całkowitego upłynnienia i powstania jednolitej masy (nie przekraczać temp. 55°C).

Wierzch gotowych batonów pokryć polewą. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia.

Przyrządzanie:

Fantazyjnie udekorować - wg uznania.