Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Orzechowe pierniczki - ZSZ Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śl.

dodano , Redakcja PS

autor: Angelika Czop, kl. I, ZSZ Zespół Placówek Edukacyjno-Wychowawczych w Lwówku Śl., kwalifikacja: technologie produkcji cukierniczej, nauczyciel: Alicja Szajny-Flak, opis technologiczny: Mirosława E. Bełza

RECEPTURA

Ciasto:
30 dag mąki pszennej typ 550               
30 dag cukru pudru                                 
200 g (3 szt.) jaj
40 g białka jaj
8 g (1 łyżka) kakao                              
50 g masła
240 g miodu                                                 
10 g przyprawa do piernika             
5 g (1 łyżeczka) sody oczyszczonej             
150 g orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE
Mąkę przesiać do naczynia z 1 porcji cukru pudru, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i wymieszać. Następnie dodać 2 jajka, kakao, posiekane schłodzone masło oraz płynny miód. Na końcu przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na placki o grubości 4 mm i foremkami wykrawać ciastka. Układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Pierniczki wypiekać  w temp. 180oC przez ok. 20 minut. Po 10 min wypiekania pierniczki posmarować napowietrzonym jajem z dodatkiem jednej łyżki wody i dokończyć pieczenie.

Przygotować biały lukier z białek: białka napowietrzyć z dodatkiem pozostałej części cukru pudru z jedną łyżką przegotowanej wody. Upieczone i lekko przestudzone pierniczki dekorować cienkim strumieniem białego lukru i odstawić do całkowitego wystudzenia.