Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kapuśniaczki

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

autorzy: technolodzy Adam Bednarski i Ryszard Stojanowski, Pfahnl

     
 

Artukuł pochodzi z listopadowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

CIASTO NA KAPUŚNIAKI

4 kg ciasta maślanego HTK
6 kg mąki pszennej typ 500
0,3 kg drożdży
4,8 l zimnej wody

FARSZ

Gotowana kapusta kiszona, grzyby, cebula, pieprz i sól do smaku.

PRZYGOTOWANIE

Składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto (15 kg) wałkować
3 x 3 z margaryną listkującą (4 kg).

Kęsy ciasta: ok. 5 dag,
nadzienie:
ok. 2 dag.

Garowanie: ok. 25 min.

Czas wypieku: ok. 25 min w temp. 180-200°C.

WSKAZÓWKI

Ciasto po rozwałkowaniu powinno być dobrze schłodzone; zawinięte w folię najlepiej włożyć do chłodziarki na minimum pół godziny.
Przy formowaniu kapuśniaczków brzegi posmarować wodą, żeby lepiej się sklejały.
Wierzch uformowanych kapuśniaków posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem – uzyskamy bardzo apetyczny wygląd.
Dobry efekt daje przesmażenie farszu. Przed nadziewaniem farsz powinien być wystudzony.