Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Kulebiaczki ze słodką kapustą

dodano , Receptury gości, materiał promocyjny

autor: Justyna Osiecka-Sułek – autorka kulinarnego bloga bistromama.pl

RECEPTURA

Farsz
najlepiej zrobić dzień wcześniej
1/2 główki białej kapusty
2 średnie cebule
100 g masła
mielony kminek
sól
pieprz

Kapustę drobno szatkujemy i dusimy na maśle. Kiedy masło się wytopi, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do momentu, aż kapusta będzie miękka. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor na masełku. Kiedy kapusta jest miękka, dodajemy do niej podsmażoną cebulę. Doprawiamy mielonym kminkiem, solą i dużą ilością pieprzu. Jeszcze chwilę razem smażymy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.



Ciasto drożdżowe
na ok. 12 bułeczek
250 ml mleka
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
80 g miękkiego masła
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli

Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, mieszamy z cukrem i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn na ok. 15 min do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Przekładamy do miski, przykrywamy czystą kuchenną ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 20 min do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy na 12 równych części (można podzielić na więcej i upiec mniejsze bułeczki). W rękach formujemy krążki, do środka nakładamy farsz i sklejamy. Formujemy w ręce bułeczkę (okrągłą lub lekko podłużną) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min.
Bułeczki smarujemy rozmąconym białkiem (można posypać kminkiem). Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180oC) przez ok. 30 min.

 

Justyna Osiecka-Sułek – autorka kulinarnego bloga bistromama.pl, mama 9-letniej Hani i 5-letniego Franka. Gotuje szybko, lubi dania jednogarnkowe i nieskomplikowane w przygotowaniu, co wcale nie oznacza, że monotonne. Jej kuchenne motto brzmi „szukam nowych pomysłów na stare przepisy”. Testuje nowe smaki i produkty, ale najbardziej ceni tradycyjne, rodzinne przepisy.