autor: technolog Sławomir Bzowski, Eco Trade
Podobne artykuły
Artukuł pochodzi z listopadowego wydania magazynu Mistrz Branży
Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl |
Receptura podstawowa
500 g mieszanki wypiekowej Ślązak
1500 g mąki pszennej typ 550
40 g drożdży
1 l wody
500 g margaryny Puff Pastry (do przewałkowania)
100 g posypki SUPER DEKOR (do dekoracji)
Wszystkie składniki połączyć i miesić: przez 3 min na wolnych obrotach, 5 min na szybkich.
Następnie ciasto rozwałkować na grubość 10 mm. Na 2/3 kładziemy margarynę Puff Pastry, składamy ciasto na 3, wałkujemy – proces ten powtarzamy trzykrotnie. Między wałkowaniami ciasto powinno odpocząć w chłodni przez 10 min.
Farsz Jarski lub Pieczarkowy
500 g farszu
300 g margaryny 80%
0,75 l wody
Połączyć farsz, roztopione masło oraz zimną wodę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na ok. 15 min.
Przygotowanie
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i wycinamy pasy o szerokości ok. 10 cm. Na środku pasów, przez całą ich długość, nakładamy farsz za pomocą rękawa cukierniczego. Brzegi ciasta smarujemy jajkiem, a następnie całość zwijamy tak, aby ciasto skleiło się dobrze. Tak utworzony wałek lekko spłaszczamy i smarujemy jajkiem. Wykrawamy paszteciki o długości ok. 4 cm, dekorujemy posypką SUPER DEKOR. Pozostawiamy do fermentacji końcowej na ok. 30 min. Wypiekamy przez ok. 15 min w temperaturze 220°C.