Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Omlety biszkoptowe z Frużeliną® na letnie dni

dodano , Redakcja MW, materiał promocyjny

Cukiernicy – technolodzy firmy Prospona Jerzy Brzozowski i Marek Tomaszek

     
 

Artukuł pochodzi z lipcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Składniki

6 jajek
160 g cukru pudru
160 g mąki
380 g Frużeliny® wiśnia
380 g Frużeliny® brzoskwinia

Przygotowanie

Białka ubić na sztywną masę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodać mąkę i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Workiem cukierniczym wyciskać 20-centymetrowe krążki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 10-15 min w temp. 200°C. Po upieczeniu każdy krążek zgiąć na połowę, gdy ostygnie środek wyszprycować bitą śmietaną oraz Frużeliną®. Udekorować.

Wskazówki

Piec musi być dobrze nagrzany.

Bitą śmietanę można przygotować z dodatkiem Wsadu owocowego PROSPONA, uzyskamy wówczas śmietany lub kremy o mocno owocowym naturalnym smaku oraz wyczuwalne w smaku kawałki owoców. Maksymalne dozowanie wsadów owocowych to 10%.

Do deserów polecamy również inne smaki Frużelin®. Gama aż 11 smaków pozwoli na przygotowanie ciekawych i smacznych kompozycji. Najlepiej sprawdzi się Zestaw do dekoracji PROSPONA, w którym zamknęliśmy aż 8 owoców kandyzowanych, najczęściej używanych przy dekoracji ciast i deserów.