Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Czerwone korale

dodano , Prospona, materiał promocyjny

autor: Prospona

RECEPTURA

Składniki
900 g mąki
1 jajko
1 żółtko
200 g masła
40 g drożdży
120 g cukru kryształu
300 ml mleka
900 g masy makowej
720 g wiśni drążonych do ciast i deserów – kompot wiśniowy



Przygotowanie
Z mleka, jajek, cukru i drożdży sporządzić rozczyn. Dodać pozostałe składniki, zarobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto wywałkować na grubość 0,5 cm i podzielić na 6 pasów. Następnie rozłożyć na nich równomiernie masę makową, pozostawiając wolne brzegi, zwinąć z nich rulony wzdłuż dłuższej krawędzi. Przełożyć do formy tortowej, luźno zwijając „ślimaka”. Na łączeniach ułożyć odsączone wiśnie drążone do ciast i deserów – kompot wiśniowy. Pozostawić do wyrośnięcia. Piec w 180°C przez 45 min. Ciasto opcjonalnie można posmarować żelem do nabłyszczania w proporcji z gorącą wodą 1:1.

Masa makowa
wiadro: 13 kg i puszka: 900 g i 3,2 kg
Wiśnie drążone do ciast i deserów– Kompot wiśniowy
słoik: 720 g