Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Mazurek kajmakowo-powidłowy

dodano , ZSZ we Wrzesni, materiał promocyjny

autorka: Karolina Musielak, Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. Powstańców Wielkopolskich we Wrześni
nauczyciel prowadzący: Dorota Kaczmarek

RECEPTURA

Ciasto
400 g mąki krupczatki
200 g masła
100 g cukru pudru
4 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo
1 puszka kajmaku
100-gramowy słoik powideł
Wiśnie kandyzowane
Płatki migdałowe

 

Piekarnik nagrzewamy do180°C. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, masło, żółtka oraz śmietanę, zagniatamy na jednolitą masę. Tortownice smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną rozwałkowujemy i wykładamy nim tortownicę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut, drugi placek pieczemy w ten sam sposób. Ostudzone ciasto smarujemy powidłami i przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Wierzch smarujemy masą kajmakowa, pozostały kajmak przekładamy do worka cukierniczego, najlepiej z karbowaną tylką (o numerze 30), dekorujemy brzeg i środek, robiąc ,,jopki”. Dekorujemy kandyzowanymi wiśniami i płatkami migdałów.