Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Beza piernikowo-orzechowa z malinami

dodano , ZSZ w Gorlicach, materiał promocyjny

autor: Lucyna Prorok, nauczyciel w Zespole Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach

Beza piernikowo – orzechowa z malinami. Wykwintny, królewski deser.


RECEPTURA

Ciasto
130 g drobnego cukru kryształu
2 szt. białka ( jaja L)
15 g cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka zmielonych orzechów włoskich

Krem
250 g serka mascarpone
300 ml śmietanki 30%
40 g białej czekolady
4 -5 sztuk śliwek suszonych
4-5 pierniczków zwykłych bez dekoracji
1 torebka usztywniacza do śmietany

Dekoracja
- sos czekoladowy
- kilka świeżych malin
- laska wanilii, cynamon w proszku
- listki świeżej mięty



Przygotowanie

Ciasto

  • Wszystkie składniki na bezę powinny mieć  temperaturę pokojową.
  • Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Nagrzać piekarnik do temperatury 110 – 1200C.
  • W misie miksera ubić białka na sztywną pianę.
  • Stopniowo dodawać cukier kryształ, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany i rozpuszczenia się cukru, dodać również cukier waniliowy i sok z cytryny
  • Pianę delikatnie połączyć z przyprawą do piernika oraz orzechami włoskimi.
  • Masę bezową wyłożyć do worka cukierniczego z gładką końcówką
  • Przy pomocy pierścieni formować okrągłe bezy o średnicy 6 cm , powierzchnię wyrównać.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 90 minut. Bezy powinny się lekko zarumienić, mogą również nieco popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie.


Krem

  • Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.
  • Białą czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofali
  • Serek wymieszać z rozpuszczoną, lekko wystudzoną czekoladą i zmielonymi na pył piernikami .
  • Śmietanę kremówkę ubić, połączyć z serkiem, delikatnie mieszając szpatułką.
  • Dodać pokrojone w drobną kostkę śliwki suszone i ponownie delikatnie wymieszać.
  • Na jeden blacik bezy wyłożyć przygotowany krem i przykryć drugim blatem bezowym.
  • Na talerzu deserowym ułożyć bezę polaną sosem czekoladowym, przyozdobić laską wanilii, ułożyć dekoracyjnie maliny z listkami mięty
  • posypać talerz cynamonem i zrobić dekorację z sosu czekoladowego.