Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Figa z makiem

dodano , Redakcja PS, materiał promocyjny

autor: Marcin Zych

RECEPTURA

Biszkopt makowy
60 g suchego maku
20 g cukru
20 g miodu
20 g rodzynek
10 g skórki pomarańczowej
10 g orzechów włoskich
10 g mąki
2 białka
2 żółtka

Ubić żółtka z miodem. Gdy masa zrobi się puszysta dodać zaparzony i zmielony mak z bakaliami. Delikatnie wymieszać. Białka ubić z cukrem i połączyć z masą makową, ostrożnie mieszając. Na koniec dodać przesianą mąkę i ponownie wymieszać. Piec ok. 15-20 min. w rancie 10/20 cm w 180oC.

 


Konfitura
40 g suszonych  fig
30 g suszonych śliwek
30 g suszonych moreli
30 g suszonych jabłek
100 g wytrawnego wina
1 kora cynamonowa

Na patelni podsmażyć pokrojone suszone owoce. Podlać winem, cały czas mieszając. Gdy figi się rozpadną wyciągnąć laski cynamonu i wyłączyć piec. Powstałą konfiturę zmiksować blenderem.

Krem maślany
70 g białka
140 g cukru
210 g masła
6 g kawy rozpuszczalnej
66 g mleka
3 g spirytusu
70 g orzechów włoskich

1/4  cukru wsypać do białek, resztę do rondla zalewając niewielka ilością wody. Gotować do próby nitki (ok.116oC). Następnie powstała masę powoli dolewać do podbitych  białek.  Ubijać dalej, zwiększając obroty. Gdy masa przestygnie dodać masło w temperaturze pokojowej i na koniec kawę zaparzoną mlekiem, spirytus i posiekane orzechy włoskie.

Polewa
25 g śmietany 36%
25 g mleka
50 g czekolady 54%

Zagotować śmietanę z mlekiem. Gorący płyn walać do czekolady i wymieszać.

Składanie
Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części – grubszą i cieńszą. Grubszą część ułożyć w rancie 10/20 cm  wyłożonym folią. Nasączyć rumem. Konfiturę nakładać „kleksami” tak, aby nie dotykała rantu.
Następnie wyłożyć krem maślany oraz drugi biszkopt skropiony rumem. Całość posmarować delikatnie kremem.
Schłodzić, następnie wykończyć polewą i bakaliami.