Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Nowy przewodniczący KRPiC

dodano , Redakcja AK, materiał promocyjny

Od 19 marca br. Krajowa Rada Piekarstwa i Cukiernictwa ma nowego przewodniczącego. Miejsce po ustępującym Macieju Mielczarskim zajął Jarosław Gajda, znany radomski cukiernik i piekarz.

Krajowa Rada Piekarstwa i Cukiernictwa (KRPiC) reprezentuje interesy tej branży poprzez udział w pracach krajowych, ale także instytucji unijnych, gdzie ustalane są prawa i przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności, form wspierania przedsiębiorstw i polityki podatkowej. KRPiC skupia sześć organizacji o zasięgu ogólnopolskim: Krajowe Forum Piekarstwa i Cukiernictwa, Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „Samopomoc Chłopska”, Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni Spożywców „Społem”, Stowarzyszenie Piekarzy Polskich, Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, Związek Rzemiosła Polskiego.

Jarosław Gajda to znany radomski cukiernik i piekarz, który działalność prowadzi od 1990 r. Jest jednym z pomysłodawców popularnego w Radomiu "Święta Chleba". W radomskim Cechu Piekarzy pełni funkcję prezesa, od tego roku został przewodniczącym KRPiC w Warszawie.

Podczas pierwszego w tym roku spotkania członków Zarządu Głównego SRP RP (27 marca br.) nowy przewodniczący zwrócił uwagę na trzy palące kwestie:
- rozrastające się supermarkety i dyskonty spożywcze,
- szara strefa, która wciąż pozostaje bez kontroli państwa,
- brak promocji pieczywa.