Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Tarta malinowa

dodano , Makalu260112, materiał promocyjny

autor: Technolog/Cukiernik Jarosław Piórkowski / Uldo Polska

Receptura na ciasto 60/40 cm

Niezbędne produkty Uldo

  • Uldo Kruche
  • Uldo Napcream
  • Uldo Stabilizator Neutralny



Kruchy blat
300 g margaryny
120 g mąki pszennej550
120 g cukru
600 g Uldo Kruche
120 g  jaj
--------------
Razem 1260 g


Krem
700 g  ubitego masła/margaryny
2200 g  wody/mleka
900 g Uldo Napcream
--------------------
Razem 3800 g


Mus
3000 g malin (mrożonych)
900 g Uldo Stabilizator Neutralny
---------------------------------
Razem 3900 g




Blat
Wszystkie składniki wymieszać paletą na wolnych obrotach, aż do połączenia się. Odłożyć do chłodni na pół godziny.  
Rozwałkować na blachę o wymiarach 60x40 cm wyłożoną papierem pergaminowym. Wypiec na złoty kolor. Ostudzić.

Krem
Do wody/mleka dodać Uldo Napcream, wymieszać, dodać  ubite masło/margarynę, wymieszać. Rozsmarować na kruchym blacie. Schłodzić.

Mus
Maliny rozmrozić, podgrzać do około 45°C, dodać stabilizator, wymieszać i wyłożyć na blat z kremem, a następnie odstawić do schłodzenia.

Dekoracja
Udekorować według uznania, kremem, bitą śmietaną lub świeżymi owocami.