Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Tarta - owocowe niebo z ZSPS

dodano , ZSPS w Poznaniu, materiał promocyjny

uczeń: Artur Nieckarz z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu
nauczyciel prowadzący: mgr inż. Karolina Mikołajczyk - Nieckarz

Składniki

Ciasto

  • mąka                                      0,1 kg
  • margaryna                              0,05 kg
  • żółtka                                    1sztuka
  • cukier                                     0,03 kg
  • proszek do pieczenia             0,001 kg


Wykończenie

  • czekolada biała                       0,05 kg
  • dżem żurawinowy                   0,05 kg
  • śmietanka 30%                       0,25 ml
  • śmietanfix                               1opakowanie
  • cukier puder                            0,01 kg
  • owoce do dekoracji: truskawki, brzoskwinie, czerwone i białe winogrono, ananas z puszki, kiwi, mandarynki, pomarańcze,
  • żel: sok owocowy + żelatyna          

 

Wykonanie

  • mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, posiekać nożem,
  • żółtko utrzeć z cukrem, dodać do ciasta, zagnieść na jednolitą masę,
  • formę do traty wysmarować tłuszczem lub użyć formy pergaminowej,
  • formę wylepić ciastem,
  • piec w nagrzanym piekarniku do 180oC przez ok. 10-15 min, aż ciasto się zarumieni,
  • ciasto wystudzić, na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę, którą posmarować wnętrze ciasta, wystudzić,
  • na spodzie ciasta rozsmarować cienką warstwę dżemu,
  • śmietankę ubić na sztywną masę z cukrem pudrem i śmietanfiksem, wyłożyć na tartę,
  • owoce umyć, oczyścić, pokroić i ładnie ułożyć na tarcie,
  • z rozcieńczonego wodą soku z owoców z puszki i żelatyny przygotować żel, którym posmarować owoce, wstawić do lodówki do wychłodzenia.