Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Porzeczkowy sernik na zimno

dodano , Prospona, materiał promocyjny

autor: Jerzy Brzozowski, Prospona

Przygotować blat czekoladowy (wg uznania) o średnicy 18 cm.

Masa serowa
300 ml śmietany 30%
400 g serka mascarpone
100 g białej czekolady
8 g żelatyny
50 g Skoncentrowanej pasty czarna porzeczka

Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, następnie rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Śmietanę lekko ubić, porcjami dodawać serek mascarpone. Po połączeniu składników wlać przestudzoną żelatynę oraz rozpuszczoną białą czekoladę. Masę serową podzielić na dwie części: do większej (3 masy) dodać skoncentrowaną pastę czarna porzeczka, mniejszą (z białą czekoladą) można lekko dosłodzić cukrem pudrem. 



Żelka owoce leśne
360 g Fużeliny® owoce leśne
10 g żelatyny
50 ml wody 

Żelatynę zalać gorącą wodą, rozpuścić, delikatnymi ruchami połączyć z Fużeliną® owoce leśne.

Nadzienie
Frutamax czarna porzeczka.

Dekoracja
Żel do nabłyszczania Owoce kandyzowane Bita śmietana Czekolada



Składanie
Dołożyć warstwę serową z białą czekoladą. Całość lekko Rant tortowy o średnicy 18 cm obłożyć folią. Blat schłodzić, wylać żelkę owoce leśne i pozostawić do stężenia czekoladowy posmarować nadzieniem Frutamax czarna w warunkach chłodniczych. Do przygotowania sernika porzeczka i przełożyć do formy. Wyłożyć masę serową można użyć innych smaków skoncentrowanych past z czarną porzeczką, wyrównując powierzchnię, następnie owocowych, Fużelin® oraz nadzień owocowych.