Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Torcik Carmello

dodano , Makalu260112, materiał promocyjny

autor: Uldo Polska

Receptura na ciasto 60/40 cm

Niezbędne produkty Uldo: 
• Uldo Ciasto Czekoladowe
• Uldo Krem Karmelowy

Blat czekoladowy    
Uldo Ciasto Czekoladowe         2000  g
Jaja                                          1000  g
Woda (zimna)                             400  g
Olej                                          1000  g
---------------------------------------------------
Razem                                     4400  g

Krem  
Uldo Krem Karmelowy            1750  g
Mleko/woda                            4250  g
---------------------------------------------------
Razem                                    6000  g

Blaty czekoladowe
Wszystkie  składniki  wymieszać  paletą  na  wolnych  obrotach  przez  2- 3  min.,  nie  ubijać.  Ciasto  rozłożyć  na  blachę  z  wysokim  rantem  o wymiarach 60x40 cm, wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w temperaturze 180°C  przez ok. 45 min. Ostudzić, ściąć wierzch, resztę ciasta przekroić na 3 warstwy.

Krem
Uldo Krem Karmelowy i mleko lub wodę wymieszać rózgą na średnich obrotach przez 2-3 min. Przygotowany krem podzielić na 3 równe części i przełożyć nim 3 warstwy ciasta.

Wykończenie
Posypać torcik pokruszonym ściętym wierzchem blatu czekoladowego. Schłodzić.

Klasyczne połączenie karmelu i czekolady. 
Mocno czekoladowe ciasto biszkoptowo-tłuszczowe o szerokim zastosowaniu, wzbogacone deserowym kremem o delikatnym karmelowym smaku.
Ciasto posiada doskonały smak czarnej belgijskiej czekolady oraz delikatny, puszysty i wilgotny miękisz. Umożliwia zastosowanie dowolnej dekoracji.
Krem karmelowy posiada stabilną konsystencję, która zapewnia wysoką jakość produktów gotowych. Bardzo dobrze zachowuje się w czasie mrożenia i rozmrażania, nie tracąc objętości i walorów smakowych.