Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Wielkanocny czekoladowy torcik

dodano , ZSPJP2, materiał promocyjny

autorzy: Dominika Woźniak, Agata Niewęgłowska, nauczyciel: Elżbieta Stasiowska
Szkoła: Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II w Radzyniu Podlaskim

RECEPTURA

Składniki

Biszkopt
7 jaj (w temp. pokojowej)
1 szkl. (200 g) cukru
1 szkl. (144 g) mąki pszennej
1/3 szkl. (50 g) mąki ziemniaczanej
 
Krem
200 g prawdziwego masła
80 g cukru pudru
2,5 tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości
330 g śmietany 30%
1 łyżka kakao

 

 
Wykonanie
 
Biszkopt
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po łyżce cukier, cały czas dokładnie ubijając. Wciąż miksując, dodawać stopniowo żółtka. Ubijać jeszcze przez około 5-10 minut, aż piana będzie bardzo puszysta i gęsta. Im dłuższe ubijanie, tym lepiej.

W trzech partiach dodawać przesianą mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną, za każdym razem miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników.

Masę wyłożyć do formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 32 minuty, od razu wyjąć z piekarnika. Po ok. 15 minutach studzenia przewrócić do góry dnem i tak odłożyć do dalszego studzenia na ok. pół godziny.

Krem
Kremówkę ubić i odstawić, by nie była zbyt zimna – wszystkie składniki kremu powinny mieć zbliżoną temperaturę, by zapobiec zwarzeniu. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej, zbytnio jej nie podgrzewając, aby się rozpuściła, a następnie przestudzić.

Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Stale ucierając, dodać stopniowo przestudzoną, rozpuszczoną czekoladę i chwilę ucierać. Stale ucierając, dodawać po łyżce śmietany, aż krem będzie puszysty.

Biszkopt przekroić na trzy części, każdą przełożyć kremem. dodatkowo do dekoracji: kakao, wiórki kokosowe.