Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Ciasto a'la Jajko Sadzone 

dodano , THwZ, materiał promocyjny

uczeń : Agata Greluk
Technikum Hotelarskie w Zamościu

Składniki na biszkopt:
3 jajka
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania
Żółtka ubijamy z połową cukru . Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę. Do białek dodajemy ubite żółtka, mieszajmy powoli łyżką tak, aby całość się połączyła i dodajemy mieszankę pozostałych składników i ponownie mieszamy.. Tak przygotowaną masę wylewamy do wyłożonej papierem  blaszki i pieczemy w 180C przez ok 10 minut.
 
Składniki na masę serową:
2 galaretki brzoskwiniowe
ok 500g serków naturalnych homogenizowanych

Galaretki rozpuszczamy dokładnie we wrzątku energicznie mieszając do czasu, aż znikną wszystkie grudki.
Gdy rozpuszczone galaretki ostygną miksujemy  je wraz z serkami na jednolitą masę. Wkładamy na ok 15-30 minut do lodówki. Kiedy masa lekko stężeje wylewamy  ją na upieczony i ostudzony biszkopt.
 
Składniki na wierzch:
1 duża puszka połówek brzoskwiń w syropie
garść pistacji

Na wierzch ciasta wykładamy  połówki odsączonych z zalewy brzoskwiń. Wkładamy do lodówki na ok 2 godziny  w celu całkowitego stężenia. Przed podaniem obsypujemy całość posiekanymi pistacjami.

Nauczyciel: Bożena Witkowska