Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Technologia piekarstwa

W końcu jest – długo oczekiwana i jak na razie jedyna taka pozycja wydawnicza na polskim rynku: „Technologia piekarstwa”. Podręcznik dostosowany do aktualnej podstawy nauczania piekarstwa, uzupełniony o pakiet 5 płyt z filmami instruktażowymi, w których można podziwiać kunszt Wiesława Kuci, wicemistrza świata w piekarstwie.

„Technologia piekarstwa” w skrócie
Tematyka podręcznika „Technologia piekarstwa”
Część I – klasyczne metody produkcji pieczywa pszennego:
metoda jednofazowa i dwufazowa prowadzenia ciasta zwykłego i półcukierniczego,
• metoda dwufazową z zaparzeniem mąki,
Część II – metody prowadzenia ciasta mieszanego:
chleb praski mieszany (pszenno-żytni) na rozczynie oraz metodą z kwasu na kwas,
chleb mazowiecki mieszany (żytnio-pszenny) na kwasie i rozczynie,
pieczywo pszenno-żytnie na gotowych kwasach piekarskich i na wolnych półkwasach (tzw. żurkach),
Część III – klasyczne metody prowadzanie ciasta żytniego:
chleb żytni pytlowy (metoda pięciofazowa),
chleb żytni na gotowym kwasie piekarskim, z uwzględnieniem możliwości wzbogacania wyrobów ziarnami żyta i nasionami słonecznika,
chleb żytni razowy na miodzie (metoda trójfazowa),
Część IV – produkcja pieczywa artystycznego i metody prowadzenia ciasta martwego (słonego i słodkiego) wraz z przykładami wytwarzania różnych wyrobów (chleb weselny, chleb  dożynkowy, orzeł, księga); produkcji pieczywa artystycznego pszennego półcukierniczego metodą jednofazową.
Część V – wytwarzanie przykładowych rodzajów pieczywa specjalnego i dietetycznego:
pieczywo specjalne: chleb graham na rozczynie z dodatkiem suszonych i świeżych owoców oraz chleb na kwasie z dodatkiem kiełków słonecznika,
wyroby regionalne (rogal świętomarciński, cebularz),
pieczywo dietetyczne: chleb bezglutenowy (metoda jednofazowa).
Do przedstawionych metod produkcji pieczywa przedstawiono wytyczne recepturowe, jak i parametry technologiczne poszczególnych etapów prowadzenia ciasta oraz parametry wypieku.

Filmy instruktażowe – jako uzupełnienie części teoretycznej – szczegółowo przedstawiają etapy prowadzenia ciasta dla rodzajów pieczywa przedstawionych w podręczniku. Ta część pozwala na zrozumienie i poznanie sposobów wytwarzania wyrobów piekarskich od strony praktycznej.

Osoby zainteresowane kupnem proszone są o kontakt z autorem

 

na www.kucia.com.pl

oraz telefonicznie pod nr. 508274963 Anna Kucia

lub mailowo: anna@kucia.com.pl

Więcej informacji

Mistrz Branży Oferta: sprzedam
Producent: Wiesław Kucia
Sprzedawca: Mistrz Branży
Stan: : nowy
Cena do negocjacji