Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Uldo Ciasto Czekoladowe

Receptura:

10,00 kg Uldo Ciasto Czekoladowe  
5,00 kg Jajka 
5,00 kg Olej  
2,00 l Woda (zimna)  
----------------------
22,00 kg Ciasto  
 

Parametry: 

Czas mieszania: 3 - 4 min. średnie obroty (liściem)
Naważka: 2200  g
Czas pieczenia: 60  min.
Temperatura pieca: 180°C

Wytwarzanie:

  • Do miksera odważyć składniki płynne (jaja, olej, woda), dodać odważoną mieszankę Ciasta Czekoladowego.
  • Mieszać 3-4 minuty na średnich obrotach, za pomocą palety (nie rózgą), nie ubijać. Ciasto wylać do rantów, forem wyłożonych pergaminem. Do dekoracji można użyć owoców z zalewy, owoców świeżych lub mrożonych, można zastosować krem budyniowy do zapiekania lub masę marcepanową.
  • W przypadku zastosowania owoców zaleca się mieszanie masy ciasta nie dłużej niż 3 min. na średnich obrotach miksera.
  • Ciasto idealnie nadaje się na blaty do ciastek tortowych, wtedy zaleca się mieszanie masy ciasta 4 min. na średnich obrotach. Można przygotować większy ale niższy blat - nie trzeba wtedy go kroić, można złożyć dwa: jeden na drugi. Przed nałożeniem kremu lub bitej śmietany blat można nasączyć lub posmarować kwaśną  marmoladą np. z czarnej porzeczki.
  • Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60min. (receptura powyżej - naważka masy 2,2 kg), mniejsze naważki piec krócej np. 45min. w przypadku połowy porcji (1,1kg).
ULDO Polska Oferta: sprzedam
Producent: Uldo
Sprzedawca: ULDO Polska
Stan: : nowy
Cena do negocjacji