Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Mazurek Wielkanocny

dodano , Zentis, materiał promocyjny

autor: Arkadiusz Natorski, Zentis Polska

Pionierskim produktem firmy Zentis Polska są Duofixy, które łączą w sobie zalety żelu i pomady w jednym. Duofixy dostępne są w różnych kolorach i smakach. Doskonale nadają się do mazurków, ciast, ciasteczek, eklerów i pączków, a ponieważ nie kleją się i nie „pękają” wynoszą gotowe produkty cukiernicze na profesjonalny poziom.

RECEPTURA
na 3 mazurki (15x25)

Surowce
1 blat z ciasta kruchego  
2 blaty biszkoptowe
680 g Kremu Toffi Zentis
480 g Duofix Morelowy Zentis
300 g Nadzienia Pomarańczowego Zentis
20 g Mix Czekoladowych Kulek Zentis
Dekoracje czekoladowe wg uznania

 

Sposób przygotowania
Nadzienie Pomarańczowe Zentis rozprowadzić na blacie kruchym. Następnie nałożyć blat biszkoptowy i dokładnie rozsmarować na nim 350 g Kremu Toffi Zentis. Przykryć kolejnym blatem biszkoptowym. Tak przygotowane ciasto pozostawić pod obciążeniem na ok.1 godzinę. Po tym czasie wykroić 3 równe mazurki. Brzeg każdego z mazurków wykończyć pozostałą ilością Kremu Toffi Zentis (330g), gładkim zdobnikiem Ø 10.

Duofix Morelowy Zentis podgrzać do temperatury ok.70oC stale mieszając. Jeśli już osiągniemy żądaną temperaturę wylewamy Duofix na mazurki pomiędzy wyszprycowany Krem Toffi.

Duofix delikatnie rozprowadzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę do wykonania napisu okolicznościowego i dekorujemy wg uznania.