Mistrz Branży - interaktywny portal dla piekarzy, cukierników, lodziarzy.

Receptura Wielkanocna - "COZONAC LEMON" 10%

dodano , credin2012, materiał promocyjny

Autor: Credin

     
 

Artukuł pochodzi z marcowego wydania magazynu Mistrz Branży

 

Zamów numery archiwalne w wersji PDF: prenumerata@MistrzBranzy.pl

 

 

Ciasto  stanowi  ciekawą  i  bardziej  korzystną  w  kalkulacji  alternatywę drożdżówki.

 

"Cozonac Lemon" 10% może naturalnie konkurować z włoską babką Panettone.

Propozycja receptury:

200 g Cozonac Lemon 10%
2000 g Mąka pszenna T550
400 g Cukier
160 g Drożdże
160 g Margaryna
900-1000 g Woda
----------------------------------------
3920 g
Razem

Metoda:

Wymieszać wszystkie składniki razem. Mieszać 4 minuty na wolnych obrotach i  6  minut  na  szybkich  obrotach  (w  ostatnich  trzech  minutach  dodać margarynę).

Temperatura ciasta: 27-30°C
Fermentacja wstępna: 15-20 min.

Kęsy ciasta o wadze 250 g wałkujemy do wymiaru ok. 18x30 cm. Na tak przygotowanym cieście rozprowadzamy wcześniej przygotowane nadzienie makowe (ok. 100 g.) Następnie zaplatamy instrukcji obok i umieszczamy w formie kolorowej do ciasta Cozonac (wzór kwiatowy) Następnie dekorujemy masą jajową.

Fermentacja końcowa:  45-60 min (32-35°C / 70%)
Temp. i czas pieczenia: 175-180°C / 30-35 min. (bez pary)

Nadzienie Makowe

640 g Nadzienie Makowe
640 g Woda ciepła
120 g Okruchy cukiernicze
----------------------------------------
1400 g
Razem

Metoda:

Wymieszać wszystkie składniki razem.